Da li je kineski J-10C rešenje kad komšije nabave "rafale"?

Pakistan planira nabavku 25 kineskih višenamenskih mlaznjaka J-10C, objavio je resorni ministar te zemlje Šeik Rašid Ahmed na jednom nedavnom javnom događaju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2022.

12:33

Da li je kineski J-10C rešenje kad komšije nabave
Foto: Shutterstock/Fasttailwind

Pakistanski političar rekao je da ta zemlja nabavlja avione koje proizvodi Chengdu Aerospace Corporation jer njihov regionalni rival Indija nabavlja francuske avione "rafal" još od 2016. godine.

Iako Pakistan i Kina tek treba da dogovore sve uslove te nabavke, taj tip aviona već je primećen tokom zajedničkih vojnih vežbi te dve zemlje, piše Difens post, koji navodi da se očekuje da isporuke počnu od marta, a da do 23. marta kada Pakistan slavi nacionalni praznik biti isporučena cela eskadrila.

J-10C model

Pakistan najverovatnije kupuje J-10C model koji se proizvodi sa kineskim motorom WS-10B ili WS-10C umesto ruskog AL-31F.

Pakistan je prvi put izrazio interesovanje za taj avion još 2006. godine, kako bi ojačao svoju flotu sastavljenu od američkih lovaca F-16. međutim, taj plan se izjalovio zbog manjka sredstava i zajedničke proizvodnje jeftinijeg JF-17 sa Kinom.

Ali Pakistan nije zadovoljan avionima JF-17 zbog neefikasnosti motora letelice, koje Islamabad nije mogao da popravi uprkos više puta upućenim zahtevima zvaničnom Pekingu.

J-10C i rafal

J-10C, koji NATO naziva "fajerbird" a takođe je poznat i kao "živahni zmaj", jednomotorni je višenamenski laki lovac osimšljen za napade na ciljeve u vazduhu.

Letelica ima veliko delta krila po uzoru na francuske "miraž" lovce i dva kanarda (uzgonske površine) iza kokpita koji mu pružaju više upravljivosti i kontrole.

Korisna nosivost kjineskog avione je navodno 6,5 tona, što je slično kao kod ruskog MiG-29 (4,5 tona) i američkog F-16 (7 tona), kakve sada ima Pakistan.

Indijski "rafal" je lovac četvrte generacije, dvomotorac koji može da se koristi sa zemlje i nosača aviona. Može da služi za odbranu vazdušnog prostora, blisku podršku iz vazduha, napade na brodove i nanošenje gubitaka u dubini neprijateljske teritorije. Ima delta krila, polustelt sposobnost i može da lansira rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Zašto Pakistanu treba J-10C?

Pakistan trenutno poseduje flotu od 37 lovaca F-16, 40 JF-17, i 87 miraž 3 letelica. Međutim, zbog jačanja indijskog ratnog vazduhoplovstva, Islamabad se sada oprema težim i dalekometnijim lovcima, piše Difens post.

Kako se podseća u tekstu, 2019. jedan od pakistanskih F-16 oborio je indijski MiG-21. Iako su pakistanski F-16 izazov za indijske "rafale", oni su sada već zastareli i imaju samo jedan motor. Štaviše, SAD su postavile ograničavajuće uslove na operacije F-16 koje dodatno čine probčlem za Pakistan.

JF-17 avioni, koji su glavna vazdušna snaga Pakistana u smislu brojnosti, imaju delta-kanard dizajn i teže poletanje, što ih čini inferiornim u odnosu na francuski borbeni avion, tvrdi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

22 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: