"Da imam hipoteku sa ovom kamatom, bio bih zabrinut"

Svetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na to da podstaknu trenutno spor ekonomski rast.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

08:23

Ilustracija: Shutterstock/gopixa

Najnovije upozorenje te finansijske institucije dolazi nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada na tržištima u razvoju dostigla rekord od 47 milijardi dolara u januaru, preneo je Rojters.

Zamenik šefa Svetske banke Ajhan Kose poručio je pojedinim državama da se, kada je reč o pozamljivanju, "sve dramatično promenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

"Da imam hipoteku sa kamatom od 10 odsto, bio bih zabrinut", poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan.

Podaci koje je danas objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekomonije.

Svetska banka je upozorila u svom izveštaju, objavljenom u januaru, da je svetska ekonomija imala tokom 2020–2024 najslabiji učinak u pola decenije u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4 odsto, pre nego što će porasti na 2,7 odsto u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod proseka od 3,1 odsto iz 2010-ih, pokazao je izveštaj Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Podeli: