Cene skaču, Nemci traže izlaz: Sprema li se novi porez za ekstraprofitere?

Cene goriva u Nemačkoj uporno rastu i, osim kratkog predaha, nije pomoglo ni kresanje poreza na energente prošle nedelje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

17:45

Cene skaču, Nemci traže izlaz: Sprema li se novi porez za ekstraprofitere?
Shutterstock/estudio Maia

Sve to je deo nezadovoljstva prebacilo na naftne kompanije, koje se i u krizi bogate.

Političare to navodi na razgovor o porezu na ekstra profit, ali stručnjaci upozoravaju da ideja nije dobra.

"Krizne i ratne dobitnike" treba snažnije oporezovati, izjavio je Lars Klingbajl, lider vladajućih socjaldemokrata čiji je član i kancelar Olaf Šolc. Nije u redu da naftne kompanije sada "još više pune džepove," rekao je Klingbajl za novine medijske grupe Funke. On je otvoren za uvođenje poreza na ekstra profit.

Ideju podržavaju i Zeleni, rekla je predsednica patije Rikarda Lang, podsećajući da su takav predlog saopštili početkom maja.

"Dok malobrojni profitiraju, mnogo srednjih preduzeća trpi zbog visokih cena energenata i pitaju se kako će izdržati sledeću godinu. Porez na ekstra profit je logičan korak," rekla je Langova za Tagesšpigel.

Međutim, šef minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo Klemens Fist ocenjuje da porez nije dobra ideja.

"Dobit se oporezuje, ali ekstra nameti za pojedine sektore, u zavisnosti od ekonomske situacije, vode samovolji i populizmu," rekao je Fist za Rajniše post.

Smanjivanje poreza na energente u prošlu sredu imalo je ograničen efekat. Nemački auto-moto savez ADAC je za vikend saopštio da je cena benzina super E10 ponovo skočila, dok je dizel koštao isto. ADAC navodi da su oba goriva preskupa.

Potrošači, kažu u savezu, od smanjenja poreza nemaju skoro ništa, a meru čak opisuje kao kontraproduktivnu.

Poslanik opozicionih demohrišćana Jens Špan sumnja u smisao smanjivanja poreza na naftu, ali ne odbacuje predlog o ekstra porezu. Vladajuća koalicija "treba da vidi vodi li smanjivanje poreza smanjivanju cena," rekao je za nedeljni Bild.

Ako korist od toga, zapravo, "ide multinacionalnim naftnim kompanijama, onda neopravdani ekstra profit treba oporezovati, kao u Velikoj Britaniji," rekao je Špan. Cilj, dodao je, mora da bude da građanima bude lakše.

Meru smanjivanja poreza na gorivo koja važi do kraja avgusta treba ukinuti, naveo je Marsel Fračer, predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja. I on je na Tviteru napisao da je potez kontraproduktivan. "Kako bi bilo da političari priznaju grešku," napisao je Fračer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

21 h

Podeli: