Vesti -

Cena nafte naglo skočila nakon onoga što Rijad naziva "saudijska bombona"

Cena sirove nafte skočila je danas 4,6 odsto, na skoro 75 dolara za barel.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Do toga je došlo nakon odluke Saudijske Arabije da od jula dodatno smanji proizvodnju nafte za još milion barela dnevno.

Rijad je ovaj potez nazvao "saudijska bombona", a na osnovu njega će Saudijska Arabija od jula proizvoditi devet miliona barela nafte dnevno, što je blizu procenjenog obima ruske proizvodnje u julu, prenose RIA Nopvosti.

Ovu odluku su Saudijci doneli kao korak iz predostrožnosti da bi podržali napore alijanse OPEK+ u cilju postizanja stabilnosti na tržištu sa naftom.

Cena sirove nafte se nakon ovog iznenađenja malo stabilizovala, a prema podacima sa berzi, u trenutku pisanja ovog teksta se prodavala po 73,865 dolara za barel.

Na sastanaku zemalja OPEK+ dogovoreno je da će ova organizacija umesto dosadašnjih 41,856 miliona barela dnevno počev od sledeće godine smanjiti proizvodnju za skoro 1,4 miliona barela na dnevom nivou.

OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika), sa Rusijom, prozvodi oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da političke odluke te organizacije mogu imati veliki uticaj na cene nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.