Vesti -

Bitkoin naglo oslabio

Bitkoin je oslabio za oko osam procenata tokom jednog sata trgovanja u četvrtak posle podne u SAD.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, kitti Suwanekkasit
Foto: shutterstock, kitti Suwanekkasit

Time je produžio niz gubitaka koji su preokrenuli većinu dobitaka kriptovalute od juna.

Cena bitkoina pala je nakratko na 25.409 dolara, prema podacima CoinMarketCap, pre nego što se delimično oporavila.

Cena bitkoina opala je za 15 odsto u odnosu na najviših 31.814 dolara u julu, što je odraz nedavnog pada akcija, obveznica i druge finansijske imovine, prenosi Financial Times. Rasprodaja bitcoina vremenski je koincidirala sa izveštajem u WSJ u kojem se navodi da je SpaseX Ilona Maska prodao svojih 373 miliona dolara u kriptovaluti.

Trgovci digitalnom imovinom pomno prate Maska od 2021, godine, kada je njegova kompanija za proizvodnju električnih vozila Tesla nakratko prihvatila plaćanje u kriptovaluti. Bitkoin je ojačao za 15 odsto u jednom danu kada je Mask najavio da prima kriptovalute, u februaru te godine.

Bitcoin je zabeležio oštar pad vrednosti kada je Mask tri meseca kasnije odustao od planova. Od tada vrednost akcija Tesle fluktuira. Tesla je prošle godine zabeležila gubitke od 204 miliona dolara od obezvređivanja svojih bitcoina.

Akcije i obveznice oslabile su otkako je Fed prošlog meseca podigao referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednje 22 godine, ostavljajući otvorena vrata za dalje povećanje ove godine. Američka komisija za hartije od vrednosti nedavno je ocenila da je sektor digitalnih valuta "prepun prevara i zloupotreba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.