Biz - B92.net

Bentli skreće? Priprema se velika investicija

Kompanija Bentli Motors planira da uloži oko 3,4 milijarde dolara tokom narednih 10 godina u proizvodnju luksuznih potpuno električnih automobila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Nixx Photography/Shutterstock
Ilustracija: Nixx Photography/Shutterstock

To je danas saopštio taj britanski proizvođač vozila s tradicijom dugom 102 godine.

Investicija će obuhvatiti istraživanje i razvoj i značajno osavremenjavanje Bentlijevog istorijskog fabričkog kampusa u Kruu (Engleska) do 2032. godine, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi CNBC.

Proizvodni kamp u Kruu je jedini Bentlijev montažni pogon na globalnom nivou.

Bentli, koji je u vlasništvu nemačkog Folksvagena, najavio je plan elektrifikacije vozila još 2020. godine u okviru svog programa transformacije "Posle 100-te", koji takođe uključuje postizanje potpune karbonske neutralnosti proizvodnje do 2030, a sada je prvi put obelodanio i iznos investicije.

Prvo Bentlijevo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025. godine, precizira se u saopštenju.

Tojota obustavlja proizvodnju

Ovo je veliki iskorak za britanskog proizvođača automobila, koji je poznat po svojim ultraluksuznim vozilima sa osmocilindričnim i 12-cilindaričnim motorima koji koštaju po nekoliko miliona dolara, ocenjuje CNBC.

Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, Bentli će se oslanjati na hibridna električna vozila tokom perioda tranzicije na elektrificirane modele, a od 2026. namerava da nudi i potpuno električne automobile.

Kompanija je izvestila da je prošle godine prodala 14.659 vozila, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020, u kojoj je zabeležena rekordna prodaja od 11.206 automobila i SUV vozila, uprkos globalnoj krizi s nestašičom čipova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.