Auto-gigant u problemima: Neće preživeti krizu?

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorava da je zbog mera preduzetih u pandemiji proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.05.2020.

16:30

Auto-gigant u problemima: Neće preživeti krizu?
Foto: Depositphotos, photoholmov

Bez državne pomoći kompanija možda neće preživeti, piše portal Bankar.me.

U razgovoru za Radio Europe 1, ministar Bruno Le Mer naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih deoničara kompanije u ime države, odobriti pomoć nakon što je Reno obavesti o svojoj strategiji

"Stav vlade i države kao deoničara je da Flins ne sme biti zatvoren", naglasio je francuski ministar finansija komentarišući medijske izveštaje da Reno razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući i najvažnije u Flinsu, severno od Pariza.

Francuska država ima 15 odsto udela u Renou, a status najvećeg deoničara kompanije deli sa japanskim Nisanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara sa Renoovim menadžmentom, koji, prema rečima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati da uključuje ​​prelaz na ekološkija vozila, a vlada takođe očekuje od Renoa i veću produktivnost i veći udeo domaćih vozila, posebno električnih.

Reno je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom cele prošle godine rezultati su bili najgori u deceniji. U društvu se problemi pripisuju posledici nove pandemije korona virusa, koja većini proizvođača automobila uzrokuje velike glavobolje.

Prodaja novih vozila u EU pala je u aprilu za više od 75 procenata, što je najveći pad otkako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) prati statistiku. U Francuskoj se prodaja smanjila za 88,8 odsto.Auto-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: