ASEAN odustaje od zapadnog platnog sistema?

Zemlje ASEAN razmatraju opciju odustajanja od glavnih valuta kao što su dolar, funta, jen, evro i prelazak na nacionalne valute.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

13:32

ASEAN odustaje od zapadnog platnog sistema?
EPA-EFE/MADE NAGI

To pišu mediji Indonezije, gde je nedavno održan sastanak ministara finansija i direktora centralnih banaka država članica, prenosi Sputnjik.

Kako navodi časopis Tempo, na dnevnom redu bilo je pitanje smanjenja zavisnosti i postepenog odustajanja od glavnih valuta uz pomoć šeme operacija u lokalnim valutama, odnosno proširivanje sistema koji je već počeo da se prihvata među državama ASEAN-a.

Kako se precizira, radi se o tome da građani država članica mogu u sopstvenim valutama da plaćaju proizvode i usluge država partnera.

U novembru 2022. Sporazum o saradnji potpisali su Indonezija, Malezija, Singapur, Filipini i Tajland.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je ranije pozvao regionalne vlasti da odustanu od platnih mreža Masterkard i Viza i da počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke.

Prema njegovim rečima, odustajanje od zapadnog platnog sistema je neophodno da bi se zaštitile transakcije od potencijalnih geopolitičkih posledica.

U indonežanskoj asocijaciji kreditnih kartica kažu da će ta zemlja primeniti iskustvo Rusije sa karticom mir prilikom uvođenja sopstvenog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: