Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine

Sjedinjene Američke Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Olleg/Shutterstock
Foto: Olleg/Shutterstock

Kako izveštava CNBC, "SAD i Evropa će objaviti danas novu zajedničku tehnološku i trgovinsku inicijativu, u okviru ovonedeljnih širih dalekosežnih napora američkog predsednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine".

Američko-evropski savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unapredi demokratske vrednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Bajden formira zapadnu "antikinesku koaliciju"?

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je na brifingu za novinare da će krajnji ishod ove inicijatove biti da "demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek", dodaje CNBC.

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Ðina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Kina "preskočila" SAD

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao šti su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu