Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine

Sjedinjene Američke Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2021.

12:31

Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine
Foto: Olleg/Shutterstock

Kako izveštava CNBC, "SAD i Evropa će objaviti danas novu zajedničku tehnološku i trgovinsku inicijativu, u okviru ovonedeljnih širih dalekosežnih napora američkog predsednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine".

Američko-evropski savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unapredi demokratske vrednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Bajden formira zapadnu "antikinesku koaliciju"?

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je na brifingu za novinare da će krajnji ishod ove inicijatove biti da "demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek", dodaje CNBC.

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Ðina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Kina "preskočila" SAD

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao šti su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: