Majkrosoft sprema najveće preuzimanje u istoriji i stavlja na test Bajdenovu administraciju

Snažni rast cene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Majkrosoftu, ali ne preveliki.

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Majkrosoft pokušava pripremiti najveće preuzimanje u svojoj istoriji: pre nekoliko meseci pristupili su menadžmentu Pinteresta, te otpočeli razgovore o mogućem preuzimanju.

Pinterest je društvena mreža koja povezuje vrlo široki spektar interesa od raznih hobija do profesionalnih usluga ili proizvoda. Uređenje doma, gradnja kuća, svadbe, hrana, plovila, vozila… Razni su zajednički imenioci koje integriše Pinterest platforma čija je tržišna vrednost tokom pandemije dosegla 51 milijardu dolara nakon rasta od 600 posto. Trenutno iz Pinteresta signaliziraju kako bi želeli da ostanu nezavisna kompanija.

Snažni rast cene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Majkrosoftu, ali ne preveliki. S obzirom na to da je i Majkrosoft tokom pandemije rastao 80 posto, Pinterest je svojom tržišnom kapitalizacijom dosegao tek 3 posto Majkrosoftove vrednosti od 1,83 biliona dolara.

Potencijalno preuzimanje Pinteresta od strane Majkrosofta mogao bi biti zanimljiv test za administraciju Džoa Bajdena koja će verovatno pokušati da zauzda rast moći i uticaja velikih high tech kompanija.

Do sada Majkrosoft nije bio pod tako snažnim kritikama političara kao Gugl ili Fejsbuk jer su se u svojoj strategiji rasta više orijentisali na prodaju biznisima i državi, a manje građanima-potrošačima. Želju za širenje poslovanja prema potrošačima Majkrosoft je već pokazao kad je pokušao da kupi TikTok, popularnu kinesku aplikaciju koju je Trampova administracija naterala na prodaju, piše Jutarnji list.

Ključna preuzimanja Majkrosofta poslednjih godina bila su kupovina Linkdina za 26 milijardi dolara u 2016. godini, te Githaba i Majnkrafta. Prošle godine su kupili Zenimaks.

Pinterest ima bazu 459 miliona korisnika, a podaci koje bi Majkrosoft mogao prikupiti o slikama koje zanimaju Pinterestove korisnike mogli bi postati novi značajni resurs za marketinške strategije slavne kompanije iz Sijetla.

Prošle nedelje Pinterest je prijavio 76-postotni rast tromesečnih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu