"Država će pomoći, ali neće kupovati firme"

Austrijska država želi da pomogne firmama koje su zbog korona krize upale u probleme, ali neće ih “kupovati”, ističe ministarka privrede Margarete Šrambek.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.01.2021.

14:00

Foto: Depositphotos/vepar5

Šrambek je kazala da će narednih meseci država pomoći firmama pored pokrivanja fiksnih troškova i nadoknadom izgubljenog obrta, kao i sa mogućnošću prebacivanja gubitka na novu godinu.

Prema njenim rečima prebacivanje gubitaka iz 2020. i 2021. predviđa uknjiženje gubitaka sa ranijim dobitima.

“Radi se o likvidnosti, i daljim garancijama. Ne o tome da država ulazi u vlasništvo firmi", objasnila je Ssrambek agenciji APA.

Ona očekuje da će, čim se trgovina i restorani, nakon zaključavanja, budu ponovo otvorili, i bude napredovalo sa vakcinama doćiće do povećanja potrošnje što će pomoći privredi. Tamo gde i dalje bude problematično, ukazuje, država će pomoći sa ciljem povećanja kapitala i davanja impulsa za investicije. Korona je, prema njenim rečima težak eksterni šok, ali je ipak prolazna kriza.

„U odnosu na dužinu rada neke kompanije ova kriza je samo jedan treptaj oka", naglašava Ssrambek. Uverena je da porodične i firme srednje veličine ne žele da ih država preuzme kada dodje do krize.

Podsetila je da se i za austrijsku aviokompaniju AUA primenio model državne pomoći za prevazilaženje teškog perioda, ali bez ulaska u vlasničku strukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: