Novi udar na Kinu: Amerikaci ulažu oko 2 milijarde dolara za uklanjanje njihove telekom opreme

Američki poslanici će odobriti 1,9 milijardi dolara za finansiranje uklanjanja kineske telekomunikacione opreme iz mreže.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2020.

11:40

Novi udar na Kinu: Amerikaci ulažu oko 2 milijarde dolara za uklanjanje njihove telekom opreme
Foto: Depositphotos, gioiak2

Za nju vlada SAD tvrdi da predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, izveštava Rojters.

Sredstva će, kako se dodaje, biti odobrena u okviru novog korona paketa pomoći vrednom 900 milijardi dolara.

Takođe, zakonodavci SAD-a će odobriti 3,2 milijarde dolara hitne podrške za priključenje Amerikanaca sa niskim primanjima na širokopojasnu mrežu, potvrdili su visoki zvaničnici u Kongresa britanskoj agenciji.

Predlogom zakona o olakšicama za kovid-19 predviđa se ukupno ulaganje od 7,0 milijardi dolara za povećanje pristupa širokopojasnoj mreži, naveli su predsednica Predstvničkog doma Nanci Pelosi i lider Demokratske stranke u Senatu Čak Šumer.

Prema njihovim rečima, program pomoći domaćinstva sa niskim primanjima "pomoći će milionima studenata, porodica i nezaposlenih da priušte sebi pristup širokopojasnoj mreži koji im je potreban tokom pandemije".

Federalna Savezna komisija za komunikacije (FC C) najavila je u junu da je zvanično označila kineske kompanije Huavej Tehnolodžiz i ZTE korporaciju kao pretnje, ukazom kojim se američkim firmama zabranjuje pristup državnim sredstvima od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

Ranije ovog meseca, FC C je finalizovala pravila koja nalažu operatorima sa ZTE ili Huavejevom opremom da je "razmontiraju i zamenjuju", ali se za to još uvek čekaju finansijska sredstva od Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

14 h

Podeli: