Tramp ponovo preti: Srušiti sve mostove sa Kinom

Američki predsednik Donald Trump zapretio je u četvrtak prekidom veza s Kinom, ukazujući na izjavu trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.06.2020.

11:21

Tramp ponovo preti: Srušiti sve mostove sa Kinom
Foto: Epa, SHAWN THEW

Lighthizer je, na saslušanju u sredu u Kongresu, rekao da je prekid veza "komplikovano pitanje"."To je bila opcije pre dosta godina, ali ne mislim da bi u ovom trenutku bila razumna politička odluka", rekao je.

Prekinuti sve veze s Kinom jedna je od opcija za SAD, rekao je Trump. "SAD zadržavaju naravno političku opciju, pod različitim uslovim, srušiti mostove s Kinom", napisao je na Twitteru, prenosi SEEbiz.

Napetosti su ponovno narasle između SAD-a i Kine, delimično zbog koronavirusa jer Tramp uporno govori poslednjih meseci da Peking nije bio transparentan u počecima širenja epidemije.

Članovi njegove administracije govorili su da veruju da je virus došao iz kineske laboratorije, a sam Tramp je za Wall Street Journal u četvrtak rekao kako je moguće da je Kina namerno proširila virus kako bi destabilizovala svetsku ekonomiju.

Odnosi su se pogoršali ove godine i zbog trgovine, kineskog Huaweija, te zakona koji Peking nameće u Hong Kongu.

Tramp je prošli mesec signalizovao dalje pogoršanje odnosa, rekavši da ga ne zanima da razgovara sa predsednikom Si Đinpingom i navodećo da bi mogao i prekinuti veze s Kinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: