"Rusija može 6-10 godina da izdrži niske cene nafte"

Ministarstvo finansija Rusije objavilo je danas da ta zemlja može da održi stabilnost ekonomije 6-10 godina ako cena nafte padne na 25-30 dolara po barelu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2020.

12:32

Foto: Epa/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Rusko ministarstvo navodi da je to u stanju zahvaljujući sredstvima akumuliranim u Nacionalnom fondu, koja trenutno iznose 138,8 milijardi dolara.

Objava Ministarstva finansija Rusije usledila je nakon što je Saudijska Arabija otpočela cenovni rat najavivši povećanje proizvodnje, što je uticalo na sunovrat svetskih cena "crnog zlata".

"Operacije koje se sprovode na otvorenom tržištu nadoknadiće pad priliva deviza izazvan smanjenjem prihoda od prodaje nafte i proizvoda od nje povezan sa kretanjima cena na tržištu, što će stabilizovati kurs nacionalne valute", navedeno je iz ruskog ministarstva.

Ruska rublja potonula je zbog pada cena nafte, jer se ta zemlja umnogome oslanja na prihode od prodaje nafte. Dolar je danas ojačao prema rublji 9,58 odsto i kurs je u 12:00 časova po centralnoevropskom vremenu iznosio 74,78776 rublji za jedan dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: