Novi arktički naftni projekat Rosnjefta biće najveći na svetu

Projekat "Vostok" zahteva 150 milijardi dolara investicija, a stvoriće 100.000 radnih mesta, rekao je direktor Rosnjefta Igor Sečin predsedniku Rusije Putinu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2020.

16:32

Novi arktički naftni projekat Rosnjefta biće najveći na svetu
Foto: Epa/YURI KADOBNOV

Dvojica bliskih saradnik čija saradnja traje decenijama u utorak su u Kremlju seli da porazgovaraju a među prioritetima je bio Arktik, tačnije naftni projekat "Vostok" je bio ključni deo diskusije, piše "Moskva tajms".

Nafta iz tundre

Igor Sečin i njegova državna kompanija Rosnjeft planiraju da eksploatišu ogromne rezerve nafte ispod tundre na severu Uralskog regiona i da je izvoze preko projektovane luke na poluostrvu Tajmir.

Biće to najveći naftni projekat u modernoj naftaškoj istoriji, istakao je Sečin u razgovoru sa Putinom, piše "Moskva tajms".

Prema rečima šefa Rosnjefta, projekat "Vostok" podrazumeva gradnju 15 novih industrijskih naselja, dva aerodroma, luke na moru, oko 800 kilometara novog naftovoda, 3.500 kilometara novih električnih vodova i 2.000 megavata električnih kapaciteta.

Takođe će stvoriti 100.000 novih radnih mesta i povećati nacionalni BDP Rusije za dva procenta, dodao je Sečin.

Do obale Aktika

Projekat se zasniva na razvoju nekoliko naftnih polja, od kojih su barem tri u oblasti Vankor. Novi naftovodi i projektovani lučki terminal omogućiće partnerima da izvoze, kako se procenjuje, 25 miliona tona nafte godišnje preko Severne pomorske rute.

Taj naftovod je takođe projektovan da prenosi naftu iz Pajake, sa polja lociranih duž reke Jenisej. Do 2030, ukupno 100 miliona tona nafte može se izvesti tim naftovodom preko nove luke u Tajmiru.

Za potrebe tog projekta treba da se sagradi flota ledolomaca klase Ark7, rekao je ranije Sečin.

Naftna kompanija ima potrebnu podršku Kremlja, piše "Moskva tajms". Rosnjeft i druge kompanije dobiće velike poreske olakšice kako bi se umanjili troškovi projekta.

Severna ruta

U pozadini novih projekata leži namera Kremlja da podrži isporuke Severnom pomorskom rutom. Putin je u maju 2018. odredio Severnu pomorsku rutu kao nacionalni prioritet i zatražio da do 2024, godišnji promet tom rutom dostigne 80 miliona tona robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: