Ruskoj vojsci stiže armata, najpametniji tenk na svetu VIDEO

Moskva -- Krajem ove ili početkom iduće godine ruska vojska će dobiti tenk nove generacije T-14 "armata".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Yuri Kochetkov
Foto: Epa, Yuri Kochetkov

T-14 eksperti smatraju čudom vojne tehnologije i najpametnijim tenkom na svetu. Novi ruski supertenk je nadmoćniji od svih tenkova kojima raspolažu snage NATO, tvrde ruski eksperti.

Ruski zvaničnici nisu naveli koliko će tenkova biti isporučeno, ali se ranije pominjalo da je ugovor potpisan na sto, a da će "Uralvagonzavod" do 2025. godine proizvesti 2.300 takvih tenkova.

T-14 je napravljen po univerzalnoj guseničnoj platformi "armata" i prvi je tenk sa izolovanom oklopnom kapsulom za posadu od tri osobe, s kupolom na daljinsko upravljanje i sa automatskim mehanizmom za punjenje, što povećava nivo zaštićenosti vojnika i efikasnost otvaranja vatre.

Prednosti "armate"

Glavne prednosti ruskog supertenka su njegova masa, kalibar osnovnog oruđa, snaga motora i oklop, prenosi Sputnjik.

"'Armata' se poprilično razlikuje od većine savremenih tenkova. Prvi je tenk sa izolovanom blindiranom kapsulom, a borbeni odeljak gde se nalazi top je bez posade, pa oruđe radi automatski, zbog čega je taj deo kompaktniji. Uzimajući u obzir sve njegove karakteristike, može se reći da je ovaj tenk po svojim mogućnostima zaista bolji od ogromne većine stranih tenkova, a možda i gotovo svih", kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Tenk je prvi put prikazan na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi 2015. godine, a ima veliku mobilnost i vatrenu moć.

Dužina "armate" je 10,8 metara, širina tri i po metra, visina 3,3 metra, a težak je 48 tona. Motor koji pokreće tenk ima takve karakteristike koje mu obezbeđuju da razvije brzinu i do 90 kilometara na čas. Kapacitet rezervoara je dovoljan da tenk s jednim punjenjem pređe daljinu od 500 kilometara.

Među najskupljim tenkovima na svetu

Konstruktori navode da su poseban akcenat stavili na ergonomiju, tako da se čak i vrlo visoki vojnici u njemu osećaju udobno, a takođe kažu i da je tenk prijatan i lak za vožnju, kao savremeni terenski automobil.

Nedavno je objavljeno i da će "armata" biti prvi ruski tenk s toaletom, što je bitno za duge borbene misije, a obezbeđen je vodom i hranom.

Zvanična cena nije objavljena, ali vojni eksperti predviđaju da bi, nakon probne eksploatacije, "armata" mogla da pojeftini i da se približi ceni ruskog tenka T-90, koji košta oko 3,5 miliona dolara, dok cena jednog američkog tenka "abrams" premašuje šest miliona.

Stručnjaci napominju da nijedan ruski tenk nikada nije bio skuplji od "abramsa".

strana 1 od 195 idi na stranu