Velika pretnja: Klimatske promene mogle bi da "sliste" globalni rast

Njujork -- Klimatske promene mogle bi da srežu globalni ekonomski rast za tri odsto u narednih 30 godina, pokazalo je istraživanje "Ekonomist Intelidžensa" (EIU).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kevron2002
Foto: Depositphotos, kevron2002

Klimatske promene će verovatno najteže pogoditi Afriku, Južnu Ameriku i Bliski istok jer ti regioni imaju veće prosečne temperature i ekonomije manje veličine, što ih čini ranjivijim na uticaj klimatskih promena, navodi se u izveštaju, prenosi CNBC.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će globalni rast ove godine dostići 3,0 procenta, što je najniži nivo od globalne finansijske krize. Sjedinjene Države, najveća svetska ekonomija, dodaje se dalje, takođe neće izbeći uticaj klimatskih promena.

SAD bi mogle da zasbeleže smanjenje stope privrednog rasta za više od 1,0 posto u naredne tri decenije usled globalnog otopljavanja. Američka Nacionalna kancelarija za ekonomska istraživanja u avgustu je objavila da bi rast po glavi stanovnika u SAD mogao da opadne za 10,5 procenata tokom narednih 81 godina, zbog očekivanog povećanja temperature vazduha širom sveta, napominje CNBC.

"U scenariju EIU-a o klimatskim promenama predviđa se da će američka ekonomija do 2050. biti manja za 1,1 odsto nego što bi bila bez klimatskih promena", konstatuje se u izveštaju.

"Nedavni događaji u Sjedinjenim Državama pokazali su da čak i u većim razvijenim ekonomijama postoje ozbiljne ranjivosti", naglašava EIU u studiji, ukazujući u tom kontekstu na veću učestalost i intenzitet požara u Kaliforniji.

Prošle godine je u jednom izveštaju američke vlade navedeno da će klimatske promene koštati ekonomiju SAD milijarde dolara. Taj isti izveštaj Bela kuća je odbacila, izvestio je Rojters.

Svetski lideri sastaju se početkom decembra u Madridu na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojoj će razgovarati o tome kako da se rast prosečne globalne temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, što je glavni cilj Pariskog klimatskog sporazuma postignutog 2015. godine. Sjedinjene Države su, međutim, početkom ovog meseca započele zvanični postupak povlačenja iz Pariskog sporazuma tvrdeći da on nameće nejednak ekonomski teret zemljama, podseća CNBC.

strana 1 od 195 idi na stranu