Nema produžetka ugovora: Poljaci neće više da uvoze ruski gas

Varšava -- Poljska državna gasna kompanija saopštila je danas da je obavestila Gasprom kako neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa, nakon što istekne za tri godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, TReinhard, 12786584
Foto: Depositphotos, TReinhard, 12786584

Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP.

U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda s Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine.

Naveli su i da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

Više puta je Poljska navodila da su finansijske odredbe ugovora s Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi.

Poljaci koriste oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru s Gaspromom, obavezni su da godišnje uvezu oko 10 milijardi kubnih metara gasa od Rusije.

strana 1 od 195 idi na stranu