Uticaj predsednika na svetska tržišta: Trampova izjava o Kini oborila cenu nafte

Cene nafte pale su drugi dan zaredom, nakon što je Donald Tramp poljuljao optimizam u pogledu napretka kinesko-američkih trgovinskih pregovora.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

16:01

Uticaj predsednika na svetska tržišta: Trampova izjava o Kini oborila cenu nafte
Foto: Epa, Pete Marovich

Cena severnomorske nafte "brent" pala je za 1,05 centi na 62,05 dolara za barel, čime su izbrisani svi dobici uknjiženi nakon napada na saudijska naftna postrojenja, što je prouzrokovalo da cena nafte prošle nedelje skoči za oko 20 odsto.

I pored toga, cena referentne sirove nafte "brent" je i dalje na putu da uknjiži prvi mesečni rast od juna, prenosi Rojters. Istovremeno, američka laka nafta (WTI) je pojeftinila za 82 centa na 56,47 dolara za barel.

Tramp je kritikovao trgovinske prakse Kine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i poručio da neće prihvatiti loš sporazum u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Kina je najveći svetski uvoznik nafte i drugi po veličini potrošač tog energenta, dok su Sjedinjene Države najveći potrošač nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: