Američki milijarder: Potrebna još jača borba protiv siromaštva u svetu

Uslovi života su se značajno poboljšali od 2000-te godine, čak i za najsiromašnije stanovnike sveta, ali milijarde su i dalje žrtve velike nejednakosti.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

08:36

Američki milijarder: Potrebna  još jača borba protiv siromaštva u svetu
Bil Gejts FOTO:Epa, Olivier Hoslet

Ovo je zaključak trećeg godišnjeg izveštaja Fondacije Bila i Melinde Gejts.

U izveštaju se procenjuje koliko su zemlje sveta napredovale ka ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija - 17 mera za koje je većina članica UN obećala da će ih ostvariti do 2030.

U razgovoru za Glas Amerike, 63-godišnji filantrop i osnivač Majkrosofta kaže da se, uprkos uspesima, neki ciljevi ne ostvaruju dovoljno brzo.

Fondacija Bila i Melinde Gejts objavila je izveštaj uoči početka Generalne skupštine UN u Njujorku, u želji da svetske lidere podseti na napredak u borbi protiv siromaštva i bolesti, ali i oblasti gde su statistike i dalje alarmantne.

"Koliko god da smo napredovali, u mnogim zemljama i dalje više od 10 odsto dece umre pre pete godine, u bogatim zemljama je to manje od jednog procenta. Ideja da u bilo kom delu sveta ta stopa iznosi 10, skoro 15 odsto je nedopustiva i trebalo bi da nas snažno motiviše da radimo još više i bolje", kaže za Glas Amerike Bil Gejts.

Od svog nastanka 2000. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts uložila je milijarde u poboljšanu vakcinaciju i ishranu, borbu protiv malarije i drugih bolesti, izgradnju inovativnih toaleta i stvaranje dobrih baza podataka da bi se identifikovali problemi. Gejts naglašava da je napredak u globalnom zdravstvu bolji nego što je Fondacija očekivala, ali da ima još dosta izazova.

"Još nismo završili sa dečijom paralizom, a kada nju iskorenimo, moraćemo da se pozabavimo malarijom. Broj smrtnih slučajeva od malarije je opao, ali i dalje 400.000 dece, posebno u Africi, umire od nje svakog dana. Nemamo mnogo sredstava. Nadao sam se da ćemo do sada imati vakcinu protiv HIV-a. Imaćemo je... mislim u narednih deset godina, ali to je trajalo duže nego što smo očekivali".

U izveštaju se ostvarenje ciljeva, posebno u zdravstvu i obrazovanju, posmatra kroz prizmu geografije i pola. Velika stopa smrtnosti i niski nivoi obrazovanja i dalje postoje u afričkom regionu Sahel, kao i delovima Pakistana, Avganistana i severne Indije. Devojčice dobijaju manje formalnog obrazovanja od dečaka i manje prilika za zapošljavanje.

Gejts kaže da vlade imaju primarnu ulogu u rešavanju svetskih problema u zdravstvu i obrazovanju, ali da je neophodno mobilisati novu generaciju mladih aktivista i inovatora, da bi se vladama i pojedincima skretala pažnja na tuđa stradanja, ponekad daleko od njih.

"Mislim da je svima stalo do drugih ljudi. Da su ti problemi u vašem komšiluku, da tokom šetnje vidite dete sa groznicom, ili dete koje gladuje ili ne može da ide u školu - rekli biste - to su moji susedi, vidim šta se dešava. I na tom direktnom nivou, bili biste emotivno angažovani i želeli da rešite problem. Izazov je kada su ti problemi daleko, jer retko ko ima priliku da vidi i potrebe na terenu i napredak. Što više ljudi ode u posetu tim zemljama tim bolje, jer retko ko se vrati, a da nije duboko potresen i da ne kaže - ovo mora da mi bude prioritet".

Kako je nedavno objavio portal Voks (Vox), Gejts fondacija svake godine potroši više novca od Svetske zdravstvene organizacije i većine pojedinačnih zemalja na svetsko zdravstvo, a od decembra ima zaostavštinu od 46,8 milijardi dolara - najveći fond na svetu. Neki je kritikuju da ima preveliku moć koju, kako kažu, ne prati dovoljna transparentnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: