Big mek indeks kaže: Potcenili ste rublju

Big mek indeks pokazuje da je ruska rublja još dosta potcenjena valuta.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

14:59

Big mek indeks kaže: Potcenili ste rublju
(Foto: Thinkstock)

Ruska nacionalna valuta jedna je od potcenjenijih, prema Big mek indeksu od ovog januara, prenosi RT.

Indeks je izmislio 1986. godine list Ekonomist kao vodič koji pokazuje da li su valute na svom ‘’pravom’’ nivou u odnosu na dolar. Zasniva se na poređenju cena Mekdonaldsovog big meka širom sveta i sprovodi se svake godine.

Indikator se oslanja na teoriju pariteta kupovne moći, prema kojoj devizni kurs odražava vrednost robe koju ljudi mogu da kupe u bilo kojoj valuti.

Tako, piše list, big mek u SAD košta 5,58 dolara a u Rusiji hamburger se prodaje po ceni od 1,65 dolara. Cena big meka ukazuje na to da je kurs potcenjen za 70,5 odsto, dok na primer zvanični kurs pokazuje razliku od samo 19,74 odsto.

Međutim, realna cena hamburgera je 130 rubalja, ili 1,94 dolara, navodi se na zvaničnom sajtu ruskog ogranka tog prehrambenog lanca. To znači da je ruska rublja potcenjena prema dolaru 65,1 odsto.

Dalje, prema ovim poslednjim podacima indeksa big meka, skoro sve svetske valute su potcenjene u odnosu na dolar, osim švajcarskog franka i norveške krune.

Švajcarski franak je tako „najcenjenija“ valuta na svetu u odnosu na američki dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: