Evropa sad ima i plan, skida jaram MMF-a

Do kraja godine biće poznata ovlašćenja EMS-a koji bi prerastao u tzv. mehanizam EMF, a služio bi za zajam novca i praćenje i nadzor njegove potrošnje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

13:30

Evropa sad ima i plan, skida jaram MMF-a
(Foto: Thinkstock)

Ono što je predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker najavio da polako dobija osnovne konture, koje će Uniji omogućiti dodatnu monetarnu samostalnost.

Naime, EK počinje da radi na poboljšanju uloge Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), koji je dosad služio članicama evozone da iz njega, po potrebi, pozajme novac, a sve s ciljem da se ESM osnaži kao svojevrsni fond koji će sprovoditi programe spašavanja članica EU-19, i pratiti i nadzirati kako se taj novac troši. Sličnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nisu slučajne, naprotiv, namerne su jer upravo time EU se nastoji da se oslobodi uticaja ovog međunarodnog, uglavnom američkog tela, koje se uvek zvalo upomoć kad je državi s evrom potrebna finansijska pomoć i/ili spas.

Detaljni planovi EK oko novih ovlašćenja ESM-a očekuju se kraja godine, što bi, navode, moglo dramatično da promeni odnose s MMF-om. Junker je u o tome zborio ovako: "Evrozona je sad elastičnija nego pre i verujem da bi ESM trebalo da napreduje u Evropski monetarni fond, koji mora biti čvrsto utemeljen u pravilima EU".

Da je Evropi potreban pandan MMF saglasan je i francuski predsednik Emanuel Makron i još neki državnici. Drže da je ideja EMF-a da produbi veze unutar evrozone i učini je prilagodljivijom na buduće finansijske šokove.

Pozdravili bi ga i Nemci, koji su kritični prema fiskalnim ovlašćenjima EK.

Više od svega, namera je da se Evropa oslobodi zavisnosti od MMF svaki put kad nekome u evrozoni zatreba novčano spašavanje. Primer je i grčka kriza, koja je pokazala različitosti rešenja problema saniranja dugova na relaciji EU-MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: