Izašli iz mode: M&S zatvara radnje širom sveta

Britanski Marks&Spenser (M&S) objavio je da će zatvoriti prodavnice u zemlji i inostranstvu.

Svet

Izvor: B92, SEEbiz

Utorak, 08.11.2016.

15:16

Izašli iz mode: M&S zatvara radnje širom sveta
(Foto: Getty images)

Ova odluka dolazi u sklopu plana rezanja troškova u programu novog izvršnog direktora.

Lanac planira da se u Velikoj Britaniji preorijentiše na prodaju prehrambenih artikala. M&S, kojem je u ovoj godini do sada vrednost akcija pala za 22 odsto, beleži pad dobiti u prvoj polovini godine za 18,6 odsto, pa je još jedan u nizu tromesečnih padova prihoda u trgovini odećom.

Steve Rove već je 26 godina zaposlen u tom lancu, a u aprilu je preuzeo položaj izvršnog direktora. Njegov zadatak je oživljavanje 132 godina stare britanske institucije koja je tokom poslednje decenije potpuno ispala iz mode. Prioritet mu je, za sada, da preokrene u pozitivno slabo poslovanje s odećom i kućnim potrepštinama.

Rove je međutim, u utorak naglasio da će kompanija efikasnije organizovati britanske trgovine i detaljnije racionalizovati međunarodna poslovanja. M&S planira da promeni fokus poslovanja u 25 odsto svojih britanskih trgovina odeće i kućnih potrepština, zatim zatvori oko 30 robnih kuća u Britaniji i reorganizuje oko 45 prodavnica koje će prodavati samo hranu. Ostale trgovine biće preseljene.

Trošak tog programa iznosiće 50 miliona funti u sledeće tri godine, i oko 100 miliona funti u četvrtoj i petoj godini. M&S će se fokusirati na širenje poslovanja s hranom, što iznosi više od polovine prihoda grupe i oko trećine profita. U maju je Rove prijavio da će se broj prehrambenih trgovina povećati za dodatnih 200 do 2019. godine.

M&S je takođe objavio da je u prvoj polovini poslovne godine do 1. oktobra ostvario osnovnu dobit pre poreza od 231.100.000 funti, dok su prihodi iz trgovine odećom pali 2,9 odsto. Prodaja hrane u prodavnicama starijim od godine dana pala je 0,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: