Jedna igrica srušila rekord star 23 godine

Neverovatna scena obeležila je trgovanje na Tokijskoj berzi, pošto je akcija proizvođača konzola Nintendo uzletela 25 odsto na krilima uspeha igrice Pokemon Gou

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2016.

14:36

Jedna igrica srušila rekord star 23 godine
Foto: Tanjug, AP

Nintendo je tako rastom akcija od 36 odsto u dva dana nakon lansiranja igrice Pokemon Gou, oborio rekord Tokijske berze iz 1983. godine

Akcija Nintenda je u ponedeljak skočila 24,5 odsto, posle rasta od 10 procenata u petak, čime je vrednost kompanije povećana za šest milijardi funti u dva dana.

Pokemon Gou je igra za mobilne telefone koja igračima omogućava da istražuju okolinu u stvarnom životu koristeći GPS svog uređaja. Cilj je da se odlaskom do realnih lokacija uhvate virtuelna stvorenja iz igre.

Igrica je besplatna ali je zarada na dodacima i drugim funkcijama u aplikaciji, koje ljudi opsesivno kupuju.

Igrica je za sada dostupna u SAD, Australiji i Novom Zelandu, a u Americi je odmah postala najpopularnija besplatna aplikacija, a na dan lansiranja server su bukvalno otkazali.

Nintendo je indirektno uključen s obzirom na to da poseduje trećinu kompanije Pokemon, koja je vlasnik Pokemon franšize i razvija glavnu seriju igrice, a akcionar je i Niantika, bivše članice Gugla koja je razvila Pokemon Gou.

O tome kako igrica funkcioniše na kakve bizarnosti i opasnosti igrači nailaze, pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: