Genom pšenice uskoro dešifrovan

Konzorcijum međunarodnih stručnjaka je objavio kako je ostvario veliki napredak u dešifrovanju genoma hlebne pšenice.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

19:28

Default images

Inače, DNK jednog od ključnih svetskih useva, poznat je po kompleksnosti.

Ovaj tim stručnjaka je u časopisu "Nejčer" izneo da je dosad analizirao između 94.000 i 96.000 gena pomenute pšenice, pod naučnim nazivom "triticum aestivum", izveštava AP.

Naučnici ističu da je genom pšenice čak pet puta kompleksniji od ljudskog i da potiče od 8.000 starog potomka tri vrste trava.

Dešifrovanje genoma pšenice će pomoći stručnjacima da razviju vrste žita koje će davati veće prinose i koje će moći bolje da podnose poplave, suše ili slano zemljište.

U ukupnom kalorijskom unosu stanovnika Planete, pšenica danas ima udeo od jedne petine, a njena važnost će se samo povećavati, s obzirom na rast svetskog stanovništva i uticaj klimatskih promena na proizvodnju hrane, ističu eksperti.

Koautor studije Jan Dvorak, sa Univerziteta Kalifornije, napominje da su pšenica, kukuruz i pirinač tri stuba ishrane čovečanstva i da, s obzirom da je na raspolaganju sve manje novih površina za poljopivredu, nužno razvijati vrste navedenih žitarica sa što većim prinosima.

Nil Hol, vođa istraživanja sa Liverpulskog univerziteta, predviđa da će za izradu kompletnog genoma pšenice biti potrebno još nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

8 h

Podeli: