Germanofobija ponovo vlada Evropom

Snaga Nemačke izaziva strah u Evropi - činjenica je o kojoj se proteklih dana veoma mnogo razmišlja i govori u vodećoj sili kontinenta.

Izvor: Novosti
Podeli

Skorašnji predlog Berlina da se u Atinu pošalje komesar EU koji bi kontrolisao grčki budžet kritikovana je kao neizvodljiva i ponižavajuća, prenosi magazin Špigl.

Kontinent ponovo zazire od nemačke dominacije. Grčki list "Ta nea" objavio je karikaturu kancelarke Angele Merkel koja upravlja Grčkom kao marionetom, pod naslovom "Najn! Najn! Najn!" ("Ne! Ne! Ne!").

Nemački analitičari i medijski komentatori ocenjuju da Berlin ima pravo da insistira na fiskalnoj disciplini u Evropi, ali mora da bude pažljiviji u retorici i da se uzdrži od predloga uvredljivih za partnere u EU. Zamisao o "komesaru za štednju", smatraju, bila je bezosećajna i nesprovodiva.

MNOGO BOLJI
Ekonomski podaci od ponedeljka pokazuju da je nemačka privreda u mnogo boljem stanju od "ostatka" Evrope: nezaposlenost je pala na rekordno niskih 6,7 odsto stanovništva, a u celoj evrozoni je stopa najviša u poslednjih 14 godina i iznosi 10,4 odsto.

"Zemlje u krizi ne mogu biti pretvorene u protektorate. Takav komesar EU ne bi mogao da postoji, osim ako ne bi dobio ovlašćenja iz okupatorskih zakona", piše konzervativni "Velt". List, inače, predlaže Atini da napusti evrozonu i krene svojim putem, koristeći se slobodama koje dozvoljavaju promene kursa nacionalne valute.

Ugledni "Frankfurter algemajne cajtung" piše da, uprkos svojoj moći, "Nemačka nije hegemon Evrope". Novine levog centra, "Zidojče cajtung" takođe koriste "velike reči":

"Nemačka je to što nikad nije htela da bude posle 1945: dominantna sila u centru Evrope. Njeni pokušaji da to postigne topovima i tenkovima u 20. veku okončani su apokalipsama krvi i vatre, ali to je upravo razlog zašto ta Nemačka više ne postoji", navode.

Nijedna druga zemlja, dodaje list, nije se toliko predala izazovu nacionalizma strašnije od Nemačke - u njenom kolektivnom pamćenju zločini koje je počinila širom Evrope još imaju veliku težinu.

"Istina, sramota je eksploatisati tu činjenicu danas, čak i u Grčkoj, čije su političke partije uništile zemlju. Ali to treba da nauči nemačku vladu da ne meša čvrstinu s arogancijom moći, kada je reč o krizi evra... Nemačka mora da ubedi umesto da naređuje. Ona je jednako zavisna od Evrope, kao i Grčka."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 224 idi na stranu