Vesti -

Završni radovi na Zlatiboru: Najduža panoramska gondola na svetu FOTO

Zlatibor -- Gold gondola, turistički projekat decenije na Zlatiboru, za koji je izdvojeno 13 miliona evra iz lokalnog budžeta uspešno se privodi kraju.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Takođe, u toku je i razvlačanje glavne sajle.

"Uporedo sa radovima na razvlačenju glavne sajle na prvom delu trase radi se na međustanici gde se završavaju finalni radovi na instalaciji konstrukcije garaže za kabine. Svi radovi se odvijaju u prisustvu predstavnika francuske firme POMA. U okviru posete francuskih eksperata održani su radni sastanci sa rukovodsvom JP Gold gondola Zlatibor o predstojećim aktivnostima i određivanju dinamike radova kako bi se ovaj projekat uskoro priveo kraju i na proleće gondola krenula u probni rad", rekla je Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola za Rinu.

Opština Čajetina raspisala je i tender za nabavku sistema za kontrolu pristupa i prodaju karata za žičaru Gold gondola Zlatibor. Ovaj sistem biće instaliran na panoramsku žičaru ukupne dužine 8.866 metara u čijem su sastavu četiri stanice na kojima je potrebno instalirati kapije za kontrolu ulaza.

"Na svakoj od četiri stanice potrebno je instalirati jednu standardnu barijeru za regularne putnike, decu i odrasle, zatim, jednu široku barijeru koja omogućava prolaz osobama u kolicima, dečjim kolicima i biciklistima i jednu široku izlaznu barijeru bez očitavanja, kojom je omogućen samo izlaz. Sistem treba da omogući i korišćenje ski-pas propusnica koje su izdate za Ski-centar Tornik, kako bi se omogućila uzajamna prodaja karata i prolaz kroz kapije, ali i da se razgraniče prodate karte Ski-centra Tornik i JP Gold gondola Zlatibor, u cilju podele prihoda od prodaje", rekla je Bojana Božanić.

Gold gondola Zlatibor, kao najduža panoramska gondola na svetu, predstavljaće jedinstvenu turističku atrakciju. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica.

Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta, a vožnja Gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Foto: RINA
Foto: RINA

U toku je glasanje za suvenir koji će biti simbol Gold gondole, a iz svih gradova Srbije stigla su impresivna i kreativna rešenja.

Pobednici konkursa biće proglašeni na osnovu glasova na društvenoj mreži Fejsbuk. Prvo mesto osvojiće novčanu nagrada i iznosu od 200 evra, drugoplasirani vikend za dvoje na Zlatiboru, a za treće mesto pruipremljeno je deset besplatnih karata za vožnju zlatnom gondolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.