Vesti -

Završeni svi radovi: Puštanje u probni rad intekonektora Srbija–Bugarska do kraja nedelje

Završeni su svi radovi na gasnom interkonektoru Srbija–Bugarska.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Maksim Safaniuk
Ilustracija: Shutterstock/Maksim Safaniuk

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je, obilazeći gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, da su završeni svi radovi na ovom strateški značajnom projektu za Republiku Srbiju čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

"Gasovod Srbija-Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci. Pre samo godinu dana smo započeli radove i za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine. „Drago mi je što je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom iz koga ćemo se snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta “, rekla je ministarka.

Ministarka je ukazala da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

"Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja y Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoja sekundarne gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas. U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.