U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili; Vučić: "Počinje nova era"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sastanka i potpisivanja ugovora sa predstavnicima kompanije Stelantis.

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 27.04.2022.

14:20

U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili; Vučić:
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

"Ovaj dan je veoma važan za Srbiju, danas počinjemo potpuno novu eru u investicijama u našu zemlju. Mi smo danas potpisali ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela", rekao je Vučić.

Srbija će, kako je rekao, sada ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila. Kako je istakao, automobil će biti namenjen za srednju klasu.

"Za nas počinje nova era i u našem ponašanju, moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile. Moramo da razmišljamo ne samo o gustini stanica za punjenje, jer kako ubediti nekog u Babušnici, Ljuboviji da kupi električni automobil, a važno je zbog životne okoline, ako ne može da vidi stanice za punjenje nedaleko od svoje kuće", dodao je on.

Vučić je kazao da moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezano za energiju.

S tim u vezi je podsetio da je cena električnog automobila znatno veća od onih sa klasičnim motorom iste klase.

"Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu, odnosno od drugih jeftiniju struju, a da bismo to postigli, moramo da imamo više obnovljive energije, da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana. Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035. neće postojati nikakva druga vozila od električnih. Do 2030. zadržaćemo klasične motore, posle toga imaćemo samo električne motore", dodao je on.

Vučić je objasnio da ta vozila imaju specijalne baterije koje nose 40 odsto cene automobila.

"Ovo je nova investicija u visini od ukupno 190 miliona evra, Srbija će dati 48 miliona evra. Za nas je to značajno i zbog Kragujevca, Šumadije, ali i cele Srbije. Više nije samo pitanje koliko ćemo ljudi zaposliti, već i kakvu ćemo novu vrednost da proizvedemo i kako će to uticati na naš BDP. Stelantis će imati nešto manje od 80 do 100 novih modela do 2030. godine, potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu", rekao je predsednik.

Naglasio je da se u Srbiji proizvode delovi za mnoge automobilske kuće, ali je posebno značajno kada imate finalni proizvod. Vučić se zahvalio čelniku Stelantisa Karlosu Tavarešu, rekavši da je on jedan od najpoznatijih direktora u sveukupnoj automobilskoj industriji u svetu.

"Srećan sam što smo u nemirnim i ne lakim vremenima za svet mogli da imamo važan sastanak i važan dogovor, kao i da imamo velike vesti za Srbiju. Fijat se sa 350 miliona evra nalazi među prvih 10 izvoznika Srbije", istakao je on.

Vučić je kazao da sada fabrici u Kragujevcu predstoji tranzicioni period, da moraju da se pripreme mašine, nove linije...

"A onda idemo u nešto drugo, drugačiju budućnost i stvaranje veće vrednosti, što će značiti ubrzani rast za Srbiju. Postavićemo Srbiju na mapi značajnih zemalja električne automobilske industrije što će dati priliku da svojom pouzdanošću, odgovornim i ozbiljnim pristupom pozovemo mnoge druge da dolaze i ulažu u našu zemlju", naglasio je on i dodao da su Vlada i on uspeli da se izbore za Kragujevac i našu zemlju.

Rekao je da je Tavareš kazao da su takmičenja jedan od tri stuba Stelantisa i dodao da i Srbija počiva na više stubova, a da je konkurencija nešto čega se ne plašimo, već uživamo u tome.

"Automobil koji ćemo praviti u Kragujevcu je mnogo lep i električni. Dobro došli u Srbiju i želim da mnogo decenija ostanete u Šumadiji i Srbiji", poručio je on.
Sastanak, kojem je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, počeo je oko 8.30 u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Nakon što je ministarka privrede Anđelka Atanasković potpisala ugovor sa Tavarešom, on se obratio i poručio da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dve strane, dodajući da je budućnost u novim, električnim vozilima, jer se autoindustrija neminovno menja.

"Bićemo ponosni kada budemo videli da vozila izlaze sa trake u narednih nekoliko godina", poručio je Tavareš nakon sastanka sa Vučićem i potpisivanja ugovora.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom srž za sprovođenje plana Stelantisa da napreduje do 2030. godine.

Dodao je da je Stelantis imao izazovnu 2021. godinu, i da je kompanija postigla izuzetne rezultate, uključujući i fabriku u Srbiji.

Tavareš je ukazao da se auto-industrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijom, jer se mora menjati sve, ne samo tehnologija vozila.

"Ovo partnerstvo je jasan znak poverenja. Mnogo je nepoverenja u društvu, a cena nepoverenja je visoka. Mi ne idemo tim putem, naprotiv. Ugovor je jasan i konkretan znak naše namere da tu transformaciju učinimo uspešnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije", rekao je Tavareš.

Dodao je da je ovo velika promena, za koju je Stelantis spreman, jer to sprovodi u nekoliko delova sveta.

Ukazao je da vožnja električnog vozila znači da je ubrazanje pri kretanju veće, jer je dostupna veća snaga iz električnog motora, da je vozilo tiše, pa je i komfor vožnje bolji, dok se vozilom bolje upravlja.

"Ovo je veoma važan trenutak. Ovaj ugovor je prekretnica i možete da verujete Stelantisu. Mi ćemo uraditi svoj deo posla i uvereni smo da će i Srbija uraditi svoj deo", poručio je Tavareš i pozvao sve da dođu kada novo vozilo bude izašlo sa trake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: