Nove mere države: Mladima po 10.000 dinara, penzije veće 44%, povećanje plata, niža cena hleba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je niz mera koje je država donela kako bi olakšala život građana.

Srbija

Izvor: B92.net

Sreda, 07.06.2023.

22:07

Nove mere države: Mladima po 10.000 dinara, penzije veće 44%, povećanje plata, niža cena hleba
Foto: TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Vučić je najavio povećanje penzija već u oktobru, a drugo povećanje u januaru. Takođe, najavio je povećanje plata u javnom sektoru za prosvetne radnike i medicinske sestre.

Još jedna mera koju je država donela kako bi olakšala život građanima, odnosi se na decu do 16 godina. Ona će dobiti od države po 10.000 dinara.

Građani mogu očekivati i još 100.000 turističkih vaučera, ali i nižu cenu hleba.

"Ukupno povećanje penzija gotovo 44 odsto"

Penzije su do sada povećane 20,8 odsto, a uz dodatno povećanje od oko 20 odsto, penzionerima će primanja ukupno biti povećana za za više od 40 odsto.

"Od 1. oktobra idemo sa povećanjem od 5,5 odsto, a od 1. januara, idemo sa dodatnih 14,6 odsto. Dakle, sa kumulativno gotovo 21% odsto povećanjem na onih, gotovo 21 odsto koji smo imali već povećanje. Kumulativno, sve zajedno od početka prošle godine, 44 odsto povećanje penzija. Penzija je 2012. godine bila 204 evra. Približavamo se zacrtanom cilju do kraja 2025. da bude preko 450 evra", rekao je Vučić.

"Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. Ukupno povećanje gotovo 44 odsto"

"Povećavamo plate za prosvetne radnike i medicinske sestre"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio povećanje plata u javnom sektoru koje mogu da očekuju prosvetni radnici i medicinske sestre.

"Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5% plus od 1. decembra ili najkasnije 1. januara još 10%, što je kumulativno 16% povećanje plata. U ovom trenutku prosečna plata iz ovih 5 kategorija je preko 74.000 dinara. Bićemo blizu 90.000 dinara, na preko 88.000 dinara prosečne plate, što nije ukupna zarada, to je bez dežurstava, razrednih", objasnio je predsednik.

"Od 1. septembra medicinske sestre i medicinski tehničari dobijaju 5,5 odsto povećanje plate i isto kao i prosveta, dakle, u decembru ili januar idemo na dodatnih 10 odsto. Dakle, ukupno kumulativno 16 odsto novo povećanje", rekao je Vučić.

"Prosvetnim radnicima i medicinskim sestrama plate rastu 16 procenata"

Za decu do 16 godina po 10.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će deca do 16 godina od države dobiti po 10.000 dinara.

"Imamo jednu novu meru koju nikada nismo imali, za koju smatramo da je veoma važna. Kao što znate, mi smo donosili odluke i mislimo da smo dobro to radili, da smo ih dobro targetirali u svoje vreme i u vreme korone i posle toga kada smo pomagali i mladima i penzionerima kroz jednokratne uplate. Sada smo doneli odluku po prvi put da damo po 10.000 dinara za svako dete", rekao je Vučić.

"Ova mera ima svoj poseban uticaj, pre svega kroz podršku majkama, koje će najviše primiti taj novac, da bi mogle, posebno u septembru mesecu, kada postoje dodatna izdvajanja za školu, za udžbenike, nastavna sredstva i sve drugo, da mogu sebi, svojoj deci i svojoj porodici dodatno da pomognu", objasnio je Vučić.

Vučić: Za decu do 16 godina po 10.000 dinara

Još 100.000 turističkih vaučera

"Idemo koliko sutra, sa još 100.000 vaučera, jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara. Bićemo spremni na još 100.000, jer želimo da zamolimo ljude da i leto, i zimu što je moguće više provedu u Srbiji", rekao je Vučić.

On je istakao da imamo u prvih tri meseca 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

"Napreduju zbog toga na izuzetan način i Sokobanja, pre svega, ali i banje koje imaju nešto manji broj turista, koje su izvanredne i u siromašnim krajevima, dakle u Kuršumlijskoj opštini, Prolom banja, Lukovska banja, Kuršumlijska banja, mnoge druge banje. Da ne pričamo o već poznatim centrima kao što su Vrnjačka banja, Zlatibor, Kopaonik koji najviše ljudi privlače", rekao je Vučić.

"Hleb će biti jeftiniji za tri dinara"

Predsednik Srbije je najavio da će za dva dana cena hleba biti niža.

"Pošto se suočavamo sa velikom inflacijom, doneli smo odluku da pokušamo da razgovaramo o problemu sa mesom. I to će biti pitanje u narednim danima. Hleb nam je najjeftiniji, ali će hleb biti još jeftiniji. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra i pomoću pekara koji su veoma odgovorni za hleb Sava od 500 grama mi ćemo spustiti cenu sa 57 na 54 dinara. Dakle nešto oko 5 odsto će biti niža cena hleba što nam je važno zbog zaustavljanja inflacije. Cene su dobre, inflacija se zaustavlja, pomalo i pada, ali moramo da ubrzamo taj proces", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

7 h

Podeli: