Vesti -

"Prosvetnim radnicima i medicinskim sestrama plate rastu 16 procenata"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio povećanje plata u javnom sektoru. Povećanje plata mogu da očekuju prosvetni radnici i medicinske sestre.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Vučić: Za decu do 16 godina po 10.000 dinara

"Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. Ukupno povećanje gotovo 44 odsto"

"Ono zbog čega mi postojimo, kao izabrani predstavnici i ljudi u Vladi Srbije, i ja kao predsednik Republike Srbije, to je da se staramo o boljem životu građana. Mi imamo jednu oblast u kojoj nisu plate jednake sa ostalim zaradama. Plate su veće, ali dalje su niske i zato smo doneli odluku da posebno uvećamo plate u prosveti. I još nekim sektorima", rekao je Vučić.

"Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5% plus od 1. decembra ili najkasnije 1. januara još 10%, što je kumulativno 16% povećanje plata. U ovom trenutku prosečna plata je preko 74.000 dinara tako da ćemo biti blizu 90.000 dinara, na preko 88.000 dinara prosečne plate. To nije ukupna zarada, to je bez dežurstava, razrednih itd. Dakle, dolazi za samo nekoliko meseci do ogromnog povećanja plata u prosveti", objasnio je predsednik Srbije.

On je najavio i povećanje plata medicinskih sestara.

"Od 1. septembra medicinske sestre i medicinski tehničari dobijaju 5,5% povećanje plate i isto kao i prosveta. Dakle, u decembru ili januaru idemo na dodatnih 10%. Ukupno kumulativno 16 odsto novo povećanje", rekao je Vučić.

"Tim mislimo da pokazujemo naročito svoju brigu prema onima koji najteže poslove obavljaju u našem zdravstvu, medicinskim tehničarima, medicinskim sestrama. Za lekare i za ceo drugi javni sektor, vojsku, policiju, administraciju, mi verujemo da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto, ali da to sačekamo još, možda ako nam bude poslednji kvartal i predposlednji kvartal u građevini bolji, da uspemo i nešto sa snažnijim povećanjima. Dakle, svi će imati značajno povećanje, ali će ove kategorije imati najveće povećanje", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.