Vesti -

Vučić: "Mere pomoći penzionerima i majkama sa decom su dobre. Nijedan projekat nije ugrožen"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gorovio je o aktuelnim ekonomskim temama.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Počinje isplata pomoći od 10.000 dinara

Mali: Pozitivan rebalans budžeta, imamo novca za dalje povećanje plata i penzija

Vučić doneo novu korpu: I ovi proizvodi će pojeftiniti

"Ja se nadam da ćemo završiti na 8 odsto inflacije do kraja godine, pa da vidimo. Sad je 11,5 odsto. Gledamo kako da preduzimamo mere. Nafta raste užasno na svetskom tržištu, odnosno dizel. A dizel je većina naše potrošnje. Ta potrošnja dizela iznosi 82-83 odsto", rekao je Vučić.

"Mi imamo akcizno opterećenje koje je najveće na naftu. Zašto? Pa zato što, kada već o tome govorite, kažete mi gde je od tih zemalja jeftinija cena električne energije. U bilo kojoj od zemalja. Pa nigde. U Srbiji je najniža. Gde je niža cena hleba? Pa nigde. Kad pogledate cene mleka, jaja, svega drugog, ili prvi ili drugi. Dakle, morate da izaberete nešto. Država mora da ima svoje prihode", objasnio je predsednik Srbije.

Nove mere države budžet će koštati 370 miliona evra, a predsednik je naglasio da su te more dobre.

"To su dobre mere. Majke koje imaju decu do 16 godina i dobiju taj novac će ga potrošiti, a državi će se vratiti kroz potrošnju. Vratiće nam se kroz potrošnju kao državi, a ljudi će biti zadovoljni i deca će biti zadovoljnija. Deca će dobiti neki poklon od svojih roditelja, a nama će se vratiti kroz potrošnju. Ono što je važno je da mi delujemo antiinflatorno kroz druge mere. Dakle, zato su bile važne mere koje", rekao je Vučić.

Vučić: Još po 20.000 dinara svakom penzioneru; Snižavaju se cene u prodavnicama FOTO/VIDEO

Predsednik je govorio i o kamatnim stopama:

"Vi morate da razumete da kada skače referentna kamata FED-a, dakle Američke centralne banke i ECB, dakle Evropske centralne banke, mora da skače i ovde, ali onda plaćate Euribor koji vam dođe na 4-5 odsto i to vam je osnovica na koju dodajete onu kamatu koju poslovne banke mogu da zaračunavaju", rekao je on.

Vučić je rekao da nijedan projekat izgradnje puteva u Srbiji nije ugrožen i tom prilikom najavio da će ovih dana biti otvoren put Šabac-Ruma.

Kada je reč o pravcima Požega-Višegrad i Požega ka moru, predsednik Vučić je istakao da su to dva različita kraka i da će najpre ići put Požega-Arilje-Ivanjica prema Dugoj Poljani, odnosno Sjeničkoj opštini, a onda od Duge Poljane prema Boljaru, prema crnogorskoj granici.

"Ovaj drugi je kod Požege, preko Bele Zemlje do Kotromana, prema Višegradu – tu bi trebalo da ide brza saobraćajnica", naveo je Vučić.

Kako je najavio, u međuvremenu bi trebalo da bude urađena obilaznica oko Užica i tunel ispod Kadinjače.

"Obilaznica oko Užica već je krenula, kao i Kadinjača koja mora uskoro da se uradi. Naši konzorcijumi dobili su zadatak da krenu da to rade", rekao je predsednik.

Vučić: "To će biti najveći ugovor koji smo potpisali"

Vučić se u obraćanju dodatako i dobrog odnosa Srbije sa zemljama BRIKS-a i Evropskom unijom.

"Srbija 60-61 odsto svoju razmenu ima sa zemljama Evropske unije. Kina raste značajno. Kina raste značajno, ali rastu i Japan, i Koreja, i druge azijske zemlje. Pogotovo Saudijska Arabija i ove nove članice. To tek počinje. Emirati rastu, ali Saudijska Arabija tek počinje", rekao je predsednik Srbije.

"Drugo, ne zaboravite, mi sada pravimo sa Azerbejdžanom jedan veliki ugovor. To će biti najveći ugovor koji smo potpisali, ja mislim, u mnogo godina. Ne više ugovora, već jedan. Ne više ugovora sa jednom zemljom, već jedan ugovor. To je preko 300 miliona evra za našu namensku industriju i tako dalje. Tako da, ovo o čemu govorimo, polako se smanjuje taj udeo ukupnoj razmeni Evropske unije, ali je dalje Evropska unija za nas svakako najvažnija. Ona je najvažnija za nas i u političkom smislu, i u ekonomskom, i u svakom drugom. Da li mi se to uvek sviđa ili mi se ne sviđa, o tome ne moram da govorim. Ali je to put Srbije, u ovom trenutku drugi ne postoji", ispričao je Vučić.

On je istakao da je Srbija potpisala važan akt sa Evropskom unijom.

"Izuzetno poštujem EU, zahvalan sam im na svakom dinaru koji su ovde uložili. Najviše su uložili. Sa njima smo potpisali važan akt i oko minerala, sirovina, da zajedno sa EU sve radimo, da nam se ne desi neki litijum u budućnosti, a da nam neko kaže nemate po evropskim standardima. Sada sve imamo po evropskim standardima. Mnogo je važna Evropska unija za nas. Mnogo je važna i u smislu demokratizacije društva i svega drugog", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.