Vesić: Do početka sezone otvaranje novog terminala na Aerodromu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji i dogradnji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla".

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2022.

15:40

Vesić: Do početka sezone otvaranje novog terminala na Aerodromu
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Vesić najavio da će do početka sledeće letnje sezone biti otvoren novi terminal.

Vesić je, nakon obilaska radova, zahvalio partnerima iz Francuske, kompaniji "Vansi" koja, kako je rekao, upravlja sa 50-ak aerodroma u svetu.

"Oni ovde rade zaista veliki posao i mi smo im zahvalni na poslu koji rade za našu zemlju. Prema ugovoru o koncesiji oni su u obavezi da rekonstruišu i dograde beogradski aerodrom. U ovom trenutku se ovde sprovode investicije vredne oko 150 miliona evra, a njihova obaveza prema ugovoru je da sprovedu investicije ukupne vrednosti 732 miliona evra i oni che to uraditi", istakao je Vesić.

Naveo je da se novi terminal završava i najavio da će biti otvoren do poccetka letnje sezone.

"To znači da ćemo za one prave gužve koje počinju u letnjoj sezoni imati potpuno nov terminal i kapacitet beogradskog aerodoma će biti 15 miliona putnika", istakao je Vesić.

Naveo je da je pre potpisivanja ugovora kapacitet bio oko pet miliona putnika i dodao da ćemo ove godine imati više od šest miliona putnika na beogradskom aerodromu, te da će sa svime što je urađeno sledeće godine biti još više putnika.

Naveo je da je urađena i nova umetnuta pista i dodao da će se, kada bude završena rekonstrukcija zgrade i otvoren terminal do početka sledeće letnje sezone, početi sa rekonstrukcijom stare piste koja nije rekonstruisana od 1962. godine.

"Kao što se može videti, već rade rekonstrukciju stare zgrade i nastaviće da rade i nadograđuju aerodrom kako se on bude razvijao i kako budemo imali više putnika", rekao je Vesić.

Dodao je da će ulaz biti na potpuno drugom mestu što će obezbediti veću konfornost putnika i najavio da će, kada se sve završi, biti rešen i problem taksista na aerodromu.

"To je jedan od najvećih problema i bruka ovog grada i to ćemo rešiti vrlo rigornozno, zajedno sa našim partnerima", rekao je Vesić.

Sa njim su radove obišli generalni direktor beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo i direktor AD Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljevič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: