Vesti -

Velika novina, banke će naplaćivati štednju?

Beograd -- Kamata na štednju u pojedinim bankama već krajem godine mogla bi da bude nula, a bankari čak pominju mogućnost da štedišama naplaćuju „ležarinu“.

Izvor: Blic
Podeli

Kako saznaje „Blic“, u pojedinim bankama poslednjih mesec dana ozbiljno se pripremaju da ukinu kamate na štednju, a u bankarskim krugovima čak se pominje i mogućnost uvođenja takozvane negativne stope.

To bi značilo da će banke štedišama za novac naplaćivati „ležarinu“, kao u Švajcarskoj ili u Nemačkoj, gde je negativna stopa 0,1 odsto.

U NBS upozoravaju da se bankari moraju držati detalja iz ugovora sa klijentom. "Smatramo da u uslovima našeg finansijskog sistema nije opravdano zagovarati negativne kamatne stope na štednju građana" kažu u NBS.

U jednoj stranoj banci u Srbiji klijentu su objasnili i da bi njegov štedni račun mogao da bude tretiran kao otvoren, poput tekućeg, za koji plaća održavanje.

“Novca imamo toliko da ne znamo šta ćemo sa njim. Problem je to što je sve manje načina da zaradimo. Danas malo ko traži veliki kredit. Imamo i dosta građana koji kasne u otplati kredita. U takvoj situaciji isplata kamate na štednju samo je nepotreban trošak”, kažu u jednoj banci.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da banke nemaju emocije i da sve čine zbog profita.

“Procenili su da će kurs biti stabilan, a inflacija niska, i da građani neće povlačiti novac iz banke. Veruju i da će obaranjem kamata na štednju dodatno zaraditi, ali i napraviti prostor da smanje kamate na kredite”, objašnjava Bajec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.