"Dobićemo 160 miliona evra direktne budžetske podrške od EU" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.10.2022.

14:58

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska.

"Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Onda ćemo imati pristup gasu iz Grčke i bićemo u mnogo boljem položaju da diverzifikujemo svoje izvore gasa", rekao je Vučić tokom obilaska, i podsetio da se radovi finansiraju sa 49,5 miliona od EU. "Bez evropske podrške ne bismo imali sredstava, a ovo je od velikog značaja za nas", dodao je.

Potom su se njih dvoje obratili okupljenima.

"Kako je rekla predsednica EK, dobićemo direktne budžetske podrške 160 miliona evra od EU zbog cene energenata. To je velika pomoć i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo. Za nas je to velika pomoć, hvala poreskim obveznicima EU", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je danas, tokom obilaska radova, da Srbija treba da izgradi i gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja će biti važna za diverzifikaciju izvora snabedavanja gasom.

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine, a Vučić je tokom predstavljanja projekta predsednici EK preneo da bi trebalo da se izgradi oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i ta zemlja da uradi još 23 km.

"I tada ćemo moći da se povežemo sa Albanijom i Grčkom na LNG terminal za tečni prirodni gas, kao i na druge izvore. Onda ćemo biti u mnogo boljoj poziciji kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja i posebno da se povežemo na gasovode TAP o TANAP i druge LNG terminale", rekao je Vučić.

On je podsetio da će Srbija moći da dobija gas preko LNG terminala u Aleksandropolisu na severu Grčke.

"Onda možemo ga gradimo gasovod i prema BiH i Republici Srpskoj", kazao je Vučić i dodao da će moći, nakon izgradnje te gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

On je rekao predsednici EK Lajen da će prema projektovanoj ceni gradnja gasne interkonekcije Srbija - S.Makedonije koštati više od 70 miliona evra.

"To je za nas veoma važna infrastruktura", naglasio je Vučić.

Dodao je da zemlje koje su susedi treba da se međusobno pomažu i kada je u pitanu gas.

Prema njegovim rečima, važan je i ogroman značaj takvog projekta u pogledu dolaska investitora u našu zemlju.

Srbija za projekte energetskog povezivanja dobija veliku podršku EU i veću nego što se očekivalo,izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio EU na tome.

"Mislim da su oni nama pomagali i više nego što očekivali, da budem sasvim iskren, ali je tačno da mi moramo da gradimo svoju zemlju i svoj sistem pre svega dugoročno razmišljajući o onome koliko obezbeđujemo investicija kako sami to možemo da uradimo, a Evropi hvala na svakoj vrsti podrške", rekao je Vučić nakon što je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li će sa fon der Lajen razgovarati o dodatnoj podršci za prevazilaženje energetske krize, pored danas najavljene pomoći od 160 miliona evra za sigurno snabdevanje energentima u narednih nekoliko meseci.
"Ovo mesto pokazuje povezanost i saradnju koju imamo. Pratimo napredak i sjajno je videti kako ovaj važan projekat poprima svoj oblik", kazala je Fon der Lajenova.

"Ovaj projekat će nas zbližiti i unaprediti energetsku bezbednost Srbije. Radujemo se tome što će biti završen već za godinu dana", istakla je, dodavši da prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra.

"Uspeli smo da kompenzujemo prekid snabdevanja iz Rusije pomoću drugih izvora. Pozivamo sve, kao i Srbiju, da nam se pridruže da iskoristimo svoju tržišnu snagu, kako bismo mogli što bolju cenu da postignemo", dodala je predsednica EK.

"Vi ovde u Srbiji ste takođe pogođeni kao i u ostatku EU, zato postoji još jedan korak koji preduzimamo, a to je da cemo kratkoročno pomoći i na Zapadnom Balkanu. Mogu da najavim da će 160 miliona evra trenutne buduće podrške što će biti upućeno kako bi zemlje mogle da podrže ugrožene visokim cenama energenata. Ali to je trenutno rešenje, potrebne su nam investicije, a to je 500 miliona evra u bespovratnim sredstvima u infrastrukturu", kazala je evropska zvaničnica.
Sastanak Vučića i Fon der Lajenove biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

Gasni interkonektor Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine.

Vučić i Lajen su, nakon što je predsednik Srbije dočekao na niškom aerodormu "Konstantin Veliki", otišli na gradilište gasnog interkonektora u mestu Jelašnica, u okviru njene posete Zapadnom Balkanu. Obilasku je prisustvovala i ministarka energetike Dubravka Ðedović.

Ulice Niša povodom dolaska fon der Lajen okićene su zastavama Srbije i EU.

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije.

Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

EU je proglasila taj projekat kao prioritet, a njegova vrednost u Srbiji je 85,5 miliona evra.

Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona evra besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona evra iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od Srbijagasa.

Republika Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje.

Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značiće kvalitetniji život svih u Srbiji, nove investicije i radna mesta, rečeno je na početku izgradnje.

Predsednik Vučić i predsednica EK Lajen prisustvovali su 1. oktobra u Sofiji puštanju u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

Taj gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu na severu Grčke.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a početkom oktobra počele su prve komercijalne isporuke.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj.

Gasovod je počeo da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Predsednik Vučih je u Sofiji poručio da je gasovod između Bugarske i Grčke od velikog značaja za gasnu snabdevenost Srbije i izrazio uverenje da će se slična ceremonija održati i u Srbiji za godinu dana, kada bude završen interkonektor između Srbije i Bugarske.

Predsednik je zamolio tada, u svom obraćanju, predsednicu Evropske komisije da stavi zemlje Zapadnog Balkana na zajedničku listu zemalja EU kada je reč o cenama energenata.

Kazao je da je Fon der Lajen zamolio da zemlje ZB dobiju odrđena novčana sredstva kao naknadu za ogromne cene električne energije i gasa koje plaćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: