Biz - B92.net

Usvojili: Skuplja struja za one koji premaše 600 kilovata mesečno

Priština -- Vlada u Prištini usvojila je zahtev Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Daniel Krason/Shutterstock
Ilustracija: Daniel Krason/Shutterstock

Pročitajte još:

Hrvatima preti kolaps; "Poskupljenje nije moguće izbeći"

Cene u Nemačkoj eksplodirale

Reč je o zahtevu da se poveća cena električne energije za potrošače koji troše više od 600 kilovata električne energije mesečno, a ovom odlukom su izuzeta preduzeća koja će, bez obzira na potrošenu količinu, struju plaćati kao i do sada.

Prema predlogu RUE, koji je odobrila vlada, potrošači koji potroše do 800 kilovata struje mesečno i oni koji troše i više od toga neće biti zaštićeni merama vlade, koja je izdvojila 75 miliona evra kako bi zaštitila potrošače, prenosi RTS.

"Subvencija koju daje vlada efektivno utiče na to da se tarife poslovnih potrošača ne povećavaju i da se ne povećavaju računi za domaćinstva za potrošnju koja se može obezbediti postojećom tarifom iz lokalnih kapaciteta na Kosovu (do 600 kilovata mesečno)", navodi se u predlogu RUE koji je vlada danas usvojila.

Novim tarifama potrošači sa 800 kilovata utrošene električne energije mesečno plaćaće struju više za 13,31 evro, dok će potrošači koji potroše 1.000 kilovata struje mesečno biti suočeni sa povećanjem cene struje od 24,62 evra.

Najveći broj domaćinstava na KiM mesečno troši oko 460 kilovata mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.