Vesti -

Turizam može da nam smanji deficit

Beograd -- Srbija je 2011. godine imala 992 miliona dolara prihoda od turizma, što je povećanje za 24 odsto, ali je deficit turističkog bilansa oko 120 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

To ukazuje na potrebu stavljanja ovog sektora na značajnije mesto strateškog razvoja privrede, kazao je Direktor Departmana za međunarodnu saradnju Univerziteta Singidunum Slobodan Unković.

Građani Srbije su prošle godine potrošili 1,14 milijadi dolara za putovanja u inostranstvo, što je 17 odsto više nego 2010. godine, kazao je Unković na konferenciji ''Industrija turizma i spoljnotrgovinski deficit''.

Ovo, prema njegovim rečima, pokazuje da je 2011. prihod od stranih turista učestvovao sa dva odsto u BDP, šest odsto u ukupnoj vrednosti izvoza roba i usluga i 23 procenta u ukupnoj vrednosti izvoza Srbije.

Suština je, kako je istakao Unković, da ne shvatamo ozbiljno turizam kao faktor ukupnog privrednog razvoja Srbije i značajan faktor smanjenja deficita platnog bilansa.

''Nije dovoljno imati strategiju razvoja turizma, nego je treba inovirati. Osim toga, potrebno je merama ekonomske, kreditne, fiskalne, zemljišne i promocione politike, ali i svim drugim instrumentima uticati na razvoj turizma'', istakao je Unković.

On je kazao da je potrebno analizirati šta rade poznate turističke zemlje sveta koje su merama ekonomske politike sitmulisale ne samo razvoj hotelijerstva, nego i turističke agencije, kako inicijativne tako i receptivne, ali i vazduhoplovne kompanije da utiču na razvoj turizma.

Unković je naveo primer Sjedinjenih Američkih Država koje su 2011. godine ostvarile 116,3 milijarde dolara prihoda od stranih turista.

Stanovništvo ove zemlje je utrošilo 79 milijardi za putovanja u inostransto, pa je privredno najrazvijenija zemlja sveta zabeležila turistički suficit od 35 milijadi dolara.

Unković je kazao i da će međunarodni turizam ove godine zabeležiti rast između tri i četri odsto, pa se može očekivati oko 1,02 miliona učesnika i 1.400 milijardi dolaza prihoda, što pokazuje da on nastavlja povoljnu razvoju tendenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.