Trošak prevelik, vratiti stari grb

Ministarstva policije i pravde sve bliža stavu da obeležja ne treba da se menjaju. Ministar Dačić kaže da je od početka bio protiv promene srpskog grba.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

23:59

Default images

On kaže i da akciju da se menja deo Uredbe koji se odnosi na državni grb prvi podržava, bez obzira na to što je kao potpredsednik Vlade tu uredbu potpisao.

U Vladi se sve češće postavlja pitanje koliko desetina miliona evra će koštati promena državnih simbola na zvaničnim institucijama, zastavama, pečatima, uniformama, znamenjima, novčanicama, ličnim dokumentima.

U Vladi nemaju precizno objašnjenje kako se desilo da grb bude izmenjen kada je Komisija imala zadatak samo da napravi etalon, odnosno standard kako grb treba da izgleda (napr. koliki razmak treba da bude između glava orlova ili koje tačno nijanse boja moraju da se koriste). Tvorci novog-starog grba tvrde da on i nije izmenjen, već samo sređen, u skladu sa zakonom iz 2009. godine, i da su sve do sada bile samo improvizacije grba, jer nije bilo standarda. Sa ovim se, ipak, ne slaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882.

"Smatram da je grb koji je ustanovljen kada je Srbija proglašena za kraljevinu pravi, i to je lako dokazati ako se pogleda niz dokumenata i spomenika u poslednjih 120 godina. Suština je u poštovanju tradicije, i zato se slažem da Uredbu treba menjati u delu koji se odnosi na grb", kaže on.

Kako ističe Homen, to nije samo pitanje tradicije i principa, već i ogromnih materijalnih troškova.

"Sa promenom grba treba menjati sve: od ličnih dokumenata, registarskih tablica, zastava, do obeležja na državnim zgradama, ordenja i odlikovanja, sportskih i vatrogasnih obeležja, vojnih i policijskih uniformi... Samo jedna medalja košta 100 evra, a jedna tabla s grbom nekoliko stotina evra! Sve je to bespotreban trošak", poručuje državni sekretar.

Sa njim se slaže i heraldičar Nebojša Mitrović, koji podseća da su Obrenovići postavili temelje moderne srpske države, pa je logično, ako na državnom grbu već ostaje kraljevska kruna, uprkos tome što smo republika, da to bude upravo onakva kruna kakvu je naručio kralj Milan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: