Sve o bitkoinu: Kako doći do kriptovalute i koji korak nikako ne smete da zanemarite VIDEO

Navala na kriptovalute zabeležena je u Bosni i Hercegovini. Da li je tako i u Srbiji?

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 05.01.2021.

10:06

Sve o bitkoinu: Kako doći do kriptovalute i koji korak nikako ne smete da zanemarite VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Ako je zarada fantastična kao što se tvrdi, kako do nje doći? Koliko je novca potrebno uložiti? To je za TV Prva objasnio Aleksandar Matanović, direktor kriptomenjačnice ECD.

Kako je naveo, bitkoin je decentralizovana valuta koja postoji samo u digitalnom obliku.

"To znači da je ne štampa nijedna centralna banka niti bilo koja druga institucija. To je valuta kojom upravljaju njeni korisnici. Pošto je sistem decentralizovan, niko vam ne daje vlasništvo nad nekom količinom bitkoina, već vlasništvo potvrđujete time što imate takozvani privatni ključ. Recimo da je to kao jedna malo duža šifra i ona vam omogućuje da potrošite bitkoine sa određene bitkoin adrese. Taj privatni ključ je nešto što praktično potvrđuje vaše vlasništvo nad bitkoinom, ne potvrđuje vaše ime i prezime kao što je to slučaj kod bankovnog računa, gde je praktično određena količina novca vezana za vaše ime i prezime. Ovde se novac vezuje za privatni ključ i onaj koji je u posedu tog privatnog ključa ima kontrolu i nad novcem", pojasnio je sagovornik TV Prva.

Kako je istakao, bitkoin nema veze sa bankom.

"Tako da vi kada hoćete da unovčite bitkoine vi ne idete u banku već koristite neke od specijalizovanih servisa za to - da li su to neke kriptoberze ili kriptomenjačnice ili automati za kriptovalute... U principu, to ne radite u banci", naglasio je.

Kada je u pitanju porez, Matanović tvrdi da je to pitanje nedavno rešeno zakonom.

"Ako ste trgovinom kriptovalutama ostvarili neku zaradu onda se to oporezuje kao kapitalna dobit", poručio je.

Podsetio je da bitkoin trenutno košta oko 31.000 dolara, to jest, oko 3 miliona dinara.

"Naravno, ne mora se kupiti ceo bitkoin, on je deljiv i to čak na 100 miliona delova. Procedura je relativno jednostavna - vi preko platforme kao što je naša možete uplatiti određenu količinu dinara i zauzvrat dobiti količinu kriptovaluta koja odgovara tom iznosu u dinarima, ceo proces traje svega nekoliko minuta. Naravno, pre toga se morate pripremiti u smislu da prvo instalirate digitalni novčanik gde ćete držati te kriptovalute i to je vrlo važan proces jer ljudi to malo zanemare, pa izgube novčanik, izgube pristupne podatke, samim tim zauvek izgube kriptovalute koje su kupili, jer to je novac koji se ne vezuje za vaše ime i prezime, već za privatne ključeve koji stoje u digitalnom novčaniku", objasnio je Matanović.

Kupovina i prodaja preko oglasa nema garancije.

"Ona ime neke prednosti u smislu da tu nema posrednika, odnosno da ne postoji servis koji uzima proviziju za svoju uslugu. Sa druge strane postoji rizik da neko može da vas prevari", napomenuo je on.

Na pitanje koliko često varira vrednost bitkoina, kazao je da ona zaista dosta varira u poređenju sa klasičnim novcem.

"Baš zbog načina na koji se kreira, ne postoji mehanizam koji prilagođava brzinu kreiranja situacije na tržištu, već se to generiše brzinom koja je unapred određena algoritmom. On nema tu moć da efikasno reaguje na nagle promene u odnosu ponude i potražnje", istakao je.

Zašto bi trebalo da ulažete u kriptovalute poslušajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: