Srbija

Utorak, 17.08.2021.

13:05

Šta sve preuzima novi vlasnik BIP-a?

Firma "Auto Čačak", poznata po uvozu i distribuciji "škoda" vozila, novi je vlasnik "Beogradske industrije piva".

Izvor: Novosti

Šta sve preuzima novi vlasnik BIP-a?
Foto: M. Kovaèeviæ

Imovinu BIP, koji je u stečaju od 2015. godine, platiće dve milijarde i 90 miliona dinara.

Ova kompanija jedina je uplatila depozit i dostavila ponudu za čuvenu beogradsku pivaru. S obzirom na to da je spremna da plati dva miliona dinara više od polovine procenjene vrednosti BIP, "Auto Čačak" u ponedeljak je odmah proglašen kupcem. Ugovor će biti potpisan tokom narednih sedam dana, pišu Novosti.

Prodaja je obradovala poverioce beogradske pivare, ali ne i male akcionare. Suvlasnici BIP i dalje veruju da je pivara bez pravog razloga oterana u stečaj, a sa ovom cenom njima će ostati - tek mrvice.

Nije trebalo da ide u stečaj, uveren je Gojko Lopar iz Udruženja malih akcionara BIP.

" Postojale su informacije da je tada bilo 500 miliona dinara od kojih se mogao podmiriti porez. Mali akcionari su stigli do Ustavnog suda. Sve smo prošli. I Privredni sud i Apelacioni. Mi smo odvajali od plate i kupovali akcije. Ogorčeni smo. Imali smo i mi četiri kupca ranije. Bile su tu i jedna češka i jedna poljska kompanija. Ništa nije uvaženo. Nismo zadovoljni načinom na koji je vođen stečaj, niti kako su zastupana naša prava. BIP ima imovinu u Krnjači, Čačku, a neka je i otuđena. Nezadovoljni smo ovim. Nećemo stati. Idemo dalje. Kad se svi podmire, od ove cene za nas će ostati samo mrvice".

Suprotno njima, poverioci su u ponedeljak aplauzom pozdravili pristiglu ponudu. Predsednik Skupštine poverilaca pojasnio je da je suma dovoljna za podmirenje dugova, ali ne i kolika su potraživanja tačno. Nagovestio je i mogućnost da se pivo u budućnosti neće točiti na istoj adresi - Bulevar vojvode Putnika 5.

Generalni urbanistički plan je ovoj lokaciji promenio svrhu - iz industrijskog u mešoviti gradski centar sa pretežno komercijalnom namenom.

"Potraživanja su manja od licitirane cene", rekao je Mile Bogdanović, predsednik Skupštine poverilaca u BIP.

"Ona je u odnosu na procenu veća od 50 odsto. Sa ovim novcem će biti namireni poverioci. Pre svega Poreska uprava, Komercijalna banka i zaposleni. I akcionari će dobiti deo, koliko je to moguće. Od momenta kada je stečaj uveden, pratili smo rad stečajnog upravnika. BIP na vrednosti nije gubio. Nadam se, imajući u vidu brend koji ima BIP, da će i dalje raditi negde. Da li će to biti u Beogradu, ili ne, jer je to izuzetno dobar brend i proizvod. Na vremenu koje dolazi je da se nove stvari dešavaju u Bulevaru vojvode Putnika. Bitno je za Beograd i BIP", navodi on.

"Auto Čačak", podmirivanjem ponuđene cene, postaće vlasnik 1.324 kvadrata zemljišta u Velikom Polju, kraj Obrenovca i to je jedino zemljište na spisku imovinu BIP. Postaju vlasnici pivare na Mostaru od 26.738 kvadrata. BIP u Krnjači ima Fabriku sokova, koja zauzima 11.826 kvadrata. Stečajni dužnik je vlasnik i dva objekta u Čačku, Sladare i Pivare, od po 5.519 i 6.056 kvadrata. Imaju i dva poslovna objekta u Obrenovcu, prodajni centar u Kragujevcu, dva poslovna objekta u Kosovskoj Mitrovici, suvlasnik je sedam objekata u Alibunaru, ali i stana od 61 kvadrata u Budvi. Vrednost BIP je i u 12 žigova registrovanih u Srbiji i tri međunarodno zaštićena brenda - "Bg", "Bip 1839" i "Sirće".

Zahtev za restituciju

Deo imovine BIP je i predmet restitucije. Potražuju je naslednici bivših vlasnika Bogdan Veljković i njegova sestra.

"O mom i zahtevu moje sestre za restituciju imovine, Agencija za restituciju nije ni započela odlučivanje, a kamoli ga pravosnažno okončala", rekao je nedavno Veljković.

"Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine stoji da, ukoliko postoji prijava, ta imovina ne može biti otuđena do pravosnažnog okončanja postupka. Mi smo se tim povodom obratili predsedniku Srbije i premijerki, kao i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika", dodaje on.
ROKOVI

Ugovor o kupovini BIP treba da se potpiše u roku od sedam dana od dana kada su otvorene ponude i proglašen kupac.

"Auto Čačak" će, po potpisivanju ugovora, imati na raspolaganju 30 dana i da uplati obećanu svotu. Novac će leći na račun BIP i služi za isplatu poverilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: