Vesti -

"Šta je to epohalno uradio Vulin?"

Beograd -- Ukoliko Socijalno-ekonomski savet ne prihvati zahteve sindikata u vezi sa predlogom zakona o radu, sindikati će izaći na ulice, kaže Zoran Mihajlović.

Izvor: Danas
Podeli

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović smatra da je najrealnije da se izmene Zakona o radu nađu na sednici Socijalno-ekonomskog saveta tek posle 20. juna.

Predsedavajući Saveta Branislav Čanak iz UGS „Nezavisnost“ do kraja sledeće nedelje je u inostranstvu, pa Savet nema ko da zakaže, a i ministar za rad Aleksandar Vulin će sledeće nedelje biti na putu, pa ni bez njega ne bi mogla da se održi sednica.

Radna grupa za usaglašavanje izmena Zakona o radu dogovorila je da se otpremnine isplaćuju samo za godine kod poslednjeg poslodavca i sa njim povezanih lica, da se pri odlasku u penziju isplaćuju dve umesto tri prosečne plate kao otpremnina, da rad na određeno vreme može trajati najviše dve godine, da se minuli rad obračunava samo za rad kod trenutnog poslodavca.

"Mi se nadamo da će se na sednici Saveta ipak naći neki kompromis, odnosno da će biti prihvaćeni naši zahtevi u pogledu proširenog dejstva kolektivnog ugovora i minimalne zarade. Ukoliko stav Saveta bude negativan, mi moramo da izađemo na ulicu, na proteste", kaže Mihajlović za Danas.

„Nelogično je očekivati da Narodna skupštine donese odluku u našu korist. Pošto je sastav Narodne skupštine ovakav kakav jeste, vladajuća koalicija ima ogromnu većinu, glasa se pritiskanjem tastera, ne očekujemo da će oni mnogo o tom pitanju razmišljati. A nemamo u vladajućoj koaliciji ni neku stranku koja će eventualno da stane na našu stranu. Opozicija će po starom pravilu verovatno biti uz nas, ali to nam ne znači mnogo u takvoj situaciji“, kaže Mihajlović.

Na podsećanje da se stranka ministra Vulina Pokret socijalista hvalila kako je sačinila zakon u kome je predviđena kazna za poslodavca koji ne isplaćuje plate, Mihajlović kaže: „Vulin je nama u jednom trenutku rekao kako se ponosi jednim članom koji je on u Zakon stavio na svoj rizik. Verujte da smo gledali uzduž i popreko ceo ovaj predlog Zakona, mi to poboljšanje o kome on priča, stvarno nismo videli. Vi morate da pitate Vulina šta je time hteo da kaže, ja stvarno ne znam.“

Mihajlović kaže da je sindikat tražio da se neisplaćivanje plata zaposlenima definiše kao krivično delo, ali to nije usvojeno.

"Ne vidim da je gospodin Vulin nešto epohalno uradio, što se tiče Zakona o radu, da bi zaštitio radnike", kaže Mihajlović.

Branislav Čanak je Danasu ranije rekao da neisplaćivanje plata kao krivično delo nije uneto u Zakon o radu jer mu tu i nije mesto nego u Krivičnom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.