Biz - B92.net

Srpski džem u Dubaiju

Privrednici iz Srbije uskoro će se naći na sajmu u Dubaiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, neiezhmakov
Foto: Depositphotos, neiezhmakov

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) organizuju nastup 11 kompanija iz Srbije na sajmu GULFOOD u Dubaiju, jednoj od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i regionu Zaliva, koja će se održati od 21. do 25. februara.

Kako je saopštila PKS, ovo je prvi sajam koji će se održati uživo u 2021. i od početka pandemije kovid 19, uz prisustvo predstavnika kompanija koje izlažu na sajmu, a uz poštovanje svih mera zaštite.

Proizvodni i izvozni potencijal predstaviće Master Fruits Beograd, PIK Bečej, Fabrika dečije hrane Dobanovci, Mambiko agrar Beograd, Cold Prešok, Beograd, Natura Gusto Paraćin, ITN Beograd, MIRAX AGRAR Beograd, Jafa Crvenka, BMN Malinas, Požega i Mlekara Šabac.

Srpski proizvodi biće predstavljeni u jednoj od glavnih hala, Trade Centre Arena, rezervisanoj za Nacionalne paviljone. Posetioci sajma GULFOOD, potencijalni poslovni partneri, uvoznici i distributeri imaće priliku da se upoznaju sa širokim asortimanom srpskih proizvoda kao što su smrznuto, sušeno i konzervirano voće i povrće, voćni prelivi i kvalitetni džemovi bez dodatog šećera.

Takođe, biće predstavljeni i mlečni proizvodi, dečija hrane, hladno ceđeni sokovi, kao i buter i mleko od koštičavog voća, granola, proizvodi od ekstrudiranog pirinča i humusa.

Zorana Delić iz PKS kaže da Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda, od čega 50 odsto ponovo izvoze u zemlje Zaliva i istočnu Afriku i da ulazak na ovo tržište predstavlja dugoročno obezbeđivanje poslovanja svim proizvođačima hrane i pića iz sveta, pa samim tim i veliku šansu za srpske kompanije.

"Važno je napomenuti da proizvođačima koji žele da izvoze na tržište UAE posedovanje Halal sertifikata daje dodatu vrednost proizvodu. Halal sertifikat obavezan je kod proizvoda animalnog porekla kao što su mleko i mlečni proizvodi i meso", objasnila je Delić.

Posetioci sajma su kupci, predstavnici maloprodajnih lanaca i uvoznici najviše sa Srednjeg istoka, zatim iz Azije i Afrike, dok ih je nešto manje iz Evrope i Amerike.

Ove godine registrovano je 2.845 izlagača iz 85 zemalja sveta, a osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstaviće se i Italija, Francuska, Belgija, Nemačka, Rusija, Austrija, Španija, Holandija, Turska, Tunis, Saudijska Arabija, SAD, Indija, Egipat, Japan.

Posebne mere zaštite od epidemije biće sprovođene tokom sajma, a podrazumevaju obavezno nošenje maski, dezinfekciju ruku i držanje distance od dva metra.

Vazduh u halama se menja osam puta u toku sat vremena, propisano je pravilo jedna osoba na četiri metra kvadratnih, a svaki uzorak za degustaciju mora biti posebno upakovan.

Dozvoljeni su poslovni razgovori "jedna na jedan, a na svakom štandu biće postavljena zaštitna stakla kao dodatna sigurnost prilikom poslovnih razgovora između izlagača i poslovnih partnera. GULFOOD godišnje poseti više od 95.000 posetilaca iz oko 100 zemalja, održava se 26 godina, a Srbija se, sa izlagačima, predstavlja četvrti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.