Vesti -

"Srpski Davos" startuje: Fokus na snažan ekonomski rast

Kopaonik -- Ovogodišnji Kopaonik biznis forum (KBF), okupiće više od 1.300 učesnika, a u njegovom fokusu biće kako postići snažan ekonomski rast.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tema foruma biće i kako obezbediti brže približavanje prosečnom standardu Evropske unije.

Kako je najavljeno, forum će otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Skup traje do 6. marta.

Iako ovogodišnji Kopaonik biznis forum počinje u nedelju specijalnim događajima, svečano otvaranje zakazano je za naredni dan, 4. marta, učešćem predsednice Vlade u okviru plenarne sesije na temu "Makroekonomske osnove za snažan rast".

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma, koji se održava u hotelu Grand, biće "Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

Tokom četiri dana biće organizovano 26 panela, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja, najavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) i predsednik Programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović.

Kako kažu organizatori, ovogodišni KBF izazvao je do sada najveće interesovanje učesnika, čime se potvrđuje važnost tema koje se pokreću i svih konstruktivnih rasprava i kritičkih analiza.

Kako je najavljeno, prvog dana foruma, 4. marta, obratiće se premijerka Ana Brnabić, potom guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Siniša Mali...

Za drugi dan foruma najavljeno je učešće i ministarke građevinarstva, saobracahaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ministra rada Zorana Đorđevića, ministra za inovacije i tehnologiju Nenada Popovića.

Takođe, na KBF pored ministara iz Vlade Srbije, obratiće se i najznačajni srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava, međunarodnih finansijskih institucija, ambasadori, privrednici iz regiona, predstavnici Fiskalnog saveta, kao i domaći i strani ekonomski teoretičari.

Specijalni gost ovogodšnjeg KBF biće predsednik Svetske akademije nauke i umetnosti Geri Džejkobs, a prvi put na forumu kao specijalni gost biće i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson.

"Želimo da analiziramo šta je urađeno u proteklih 10 godina nakon početka svetske ekonomske krize", rekao je Vlahović na konferenciji za novinare ove nedelje.

Neke od tema koje će biti zastupljenje na KBF su start-apovi, kao digitalni pokretač Srbije, regionalni ekonomiski razvoj Zapadnog Balkana, osnaživanje digitalne ekonomije, kreativna ekonomija, inovacije...

Kao i prethodnih 11 godina, koncepcijski pokrovitelj ovog ekonomskog skupa je predsednik Vlade Srbije.

Zaključci ovogodišnjeg foruma biće sublimirani u dokumentu "Kopaonik konsenzuz 2019."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.