Biz - B92.net

Srpska eUprava najbolja u regionu; naša država ispred nekih članica EU

Beograd -- Objavljeno je izdanje jedinstvenog globalnog izveštaja UN koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 članice UN.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, AllaSerebrina
Ilustracija: Depositphotos, AllaSerebrina

U ovogodišnjem izdanju izveštaja United Nations eGoverment Development Survey 2022 Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu.

Indeks razvoja elektronske uprave (engl. eGovernment Development Index - EGDI) Republike Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao "veoma visok".

Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je 8. najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu. U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije - Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke.

Inače EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII). Vrednost ovih indeksa može da bude "veoma visok", "visok", "srednji" ili "nizak".

I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom "veoma visok", a po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije – između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.

Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.