Vesti -

Srbija rezervisala 300 miliona kubika u LNG terminalu u Aleksandropolisu VIDEO

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija već rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu u grčkoj luci Aleksandropolis.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/max.ku
Ilustracija: Shutterstock/max.ku

Bajtović je rekao da će naša zemlja diversifikovati izvore snabdevanja gasa, s obzirom da je Srbiji, pored dve milijarde kubika gasa koje kupujemo po naftnoj formuli od Rusije na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, potrebna još milijarda kubika gasa kako bismo bili potpuno bezbedni po svakom osnovu i mogli da proizvodimo električnu energiju.

Čelnik Srbijagasa je rekao za televiziju Prva da u Bugarskoj od Varne do Sofije i od Beograda do Niša je mali kapacitet gasovoda i da će morati da bude proširen, kako bismo nabavljali gas i iz tog pravca.

"Pa ćemo raditi veliko proširenje narendim godinama. Imaćemo faktički mogućnost da nabavljamo gas iz austrijskog čvorišta Baumgarten, zatim preko Mađarske, Bugarske i Grčke. Takođe, imaćemo pristup grčkim LNG terminalim Revitauzo i Aleksandropolis. Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i da možemo već da imamo neke efekte. Možda nešto uštinemo i sa gasovoda TAP (Transjadranski) i TANAP (Transanadolijski)", kazao je Bajatović.

On je napomenuo da ne zna da li smo u stanju da potpišemo neke dugoročne ugovore, ali da bismo mogli da uzimamo neke viškove od trgovaca koji potiču od balansiranja sistema ili ako neke kompanije bankrotiraju, pa niko ne preuzima taj gas.

"Kad startuje LNG terminal Aleksandropolis, mi smo kao Srbja već rezervisali 300 miliona metara kubnih", kazao je Bajatović.

On je dodao da smo, pored gasa koji kupujemo od Rusa po naftnoj formuli, kupili dodatnih 600 miliona kubika, kako je rekao, nešto od miksa sa Rusima koji je iznosio 70 odsto berzanske cene TTF, a 30 odsto po naftnoj formuli.

"To je bila nešto niža cena od berzanske, kupili smo nešto i na berzi, što smo pre svega uskladištili u Mađarskoj.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.