Vesti -

Srbija među 11 država na svetu koje imaju programe iz oblasti veštačke inteligencije VIDEO

Povodom obeležavanja dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju Srbije u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu održana je svečanost.

Izvor: Tanjug, Dnevnik/S.Kovač
Podeli
Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Takođe je održana i konferencija "Doba veštačke inteligencije" kojoj su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, šef delegacije EU Emanuel Žiofre, kao i ministarka za brigu o porodici Darija Kisić Tepavčević i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.

Gosti na konferenciji bili su prof. dr Niku Sebe sa Univerziteta u Trentu i Saša Ostojić iz američke kompanije "Plejgraund global" koji su održali kratka predavanja o najnovijim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije.

Govoreći o novim tehnologijama premijerka Brnabić je istakla da je najbrži rast zabeležen u IT sektoru, zbog čega je Srbija u izuzetnoj poziciji da postane jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju razvoj inovativnih digitalnih proizvoda.

"Za budućnost Srbije, za dalji napredak, efikasnost i produktivnost privrede i za kvalitet usluga u okviru naše državne uprave od velikog značaja je veštačka inteligencija", kazala je Ana Brnabić. "Zbog toga smo, pre nekoliko godina, doneli stratešku odluku da dodatno investiramo u institucije koje će se baviti veštačkom inteligencijom, jer u tom aspektu ne samo da ne smemo da zaostajemo, već moramo biti jedan od lidera ukoliko u budućnosti želimo brz ekonomski rast i razvoj."

Najbrže raste IT sektor

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Begovićeva u NTP NS: Nastavljamo da pomažemo jačanje startap zajednice

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović u razgovoru sa rukovodstvom Naučno-tehnološkog parka Novi Sad naglasila je da danas država nastavlja da pomaže jačanju startap zajednice u Srbiji.

Jelena Begović je navela da je država donela strategiju koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, sa ciljem da se izgrade snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove.

"Startap ekosistemi su važni za privredu jer je njihov razvoj poslednjih godina ubrzan i vrlo uspešan. To donosi brojne izazove u kojima imamo ulogu da pomognemo jačanju startap zajednice, kao i to da omogućimo da na globalnoj mapi i naši predstavnici budu vidljivi stranim investitorima”, kazala je Begovićeva.

Prema rečima Brnabićeve, bilo je dovoljno malo fokusa i investicija da IT inustrija postastene najbrže rastući sektor privrede.

"Tokom 2021. godine svako drugo novo radno mesto bilo je u IKT sektoru, a da naš izvoz je dostigao 2.7 milijardi evra, dok je pre deset godina bio 375 miliona evra", rekla je premijerka dodavši da je bitno da obrazovni sistem ima kapacitet da brzo iškoluje kvalitetne kadrove koji mogu da se takmiče rame uz rame s najboljima u svetu.

"Naša stopa rasta IKT sektora u 2022. godini, od 45 odsto, bila je veća od svih država Evropske unije. Srbija je bila država s najvećim rastom izvoza usluga u čitavoj Evropi od 2017.do 2022. godine, odnosno on je porastao za 112 odsto", kazala je.

Kako je objasnila, po nekim predviđanjima veštačka inteligencija će do 2030. godine uticati više od 15 odsto na globalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Još 2019. godine usvojili smo Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, i postali tek 26. zemlja na svetu s takvom strategijom, 2021. godine osnovali institut za razvoj veštačke inteligencije i pustili u rad superkompjuter u Kragujevcu, 2022. godine, kao 29. zemlja na svetu, postali smo član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, a ove sedmice ćemo na sednici Vlade usvojiti etičke smernice za upotrebu veštačke inteligencije", najavila je Ana Brnabić.

"Danas smo među 11 država na svetu koja ima programe iz oblasti veštačke inteligencije u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja i jedina zamalja na svetu koja osim toga ima i nove programe u pripremi. Zahvaljujući svemu tome spremni smo da se suočimo s izazovom i šanse koje smo stvorili iskoristimo za brži rast privdrede kao i za veću konkurentnost na tržištu."

Kampus "BIO 4" u Beogradu

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Brnabićeva je naglasila da je osim veštačke inteligencije značajna i biotehnologija.

"Krajem prošle sedmice stiglo je odobrenje od Razvojne banke Saveta Evrope kredit od 200 miiliona evra, za razvoj 'BIO 4' u Beogradu i očekujemo da ćemo do kraja godine početi s izgradnjom. To znači da ćemo konačno imati institut za ravoj veštačke inteligencije u Beogradu i da je sinergija između biotehnologija i veštačke inteligencije krije veliki potencijal za našu zemlju", rekla je Ana Brnabić.

Žiofre je kazao da je veštačka inteligencija oblast koja se munjevito razvija koja menja način na koji živimo, radimo i komuniciramo.

Ona ima potencijal da promeni svaki segment društva, od transporta, obrazovanja, medicine, do finansija. Zbog toga će EU pružiti punu podrušku Srbiji u razvoju novih tehnologija i saradnju između ustanova.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za veštački inteligenciju prof. dr Dubravko Ćulibrk pojasnio je da je ta ustanova nedavno dobila akreditaciju, pa ima pravo da učestvuje u projektima.

Poseban akcenat se stavlja na projekte u oblasti medicine i lekova koji mogu da uvedu revoluciju u lečenje najtežih bolesti. Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije teži da svoja znanja prenese zaposlenima u privredi kako bi se ubrzala modernizacija IT industrije u Srbiji i povećala produktivnost preduzeća u svim privrednim sektorima.

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.