Srbija

Nedelja, 04.06.2023.

11:34

Srbija dobila novi aerodrom VIDEO

Kako je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila 1. juna, Srbija je dobila još jedan aerodrom.

Izvor: tangosix / Petar Vujinović

Srbija dobila novi aerodrom VIDEO
Foto: shutterstock, Dabarti CGI

Kragujevačka MIND Korporacija pustila je u rad ranije najavljen, ispostavilo se u dan, aerodrom koji će se nalaziti u okviru njihovog industrijskog parka.

Tako će Srbija, u samo nekoliko dana razmaka, dobiti jednu novu betonsku pistu i jedan potpuno novi aerodrom generalne avijacije. Samo godinu dana nakon otvaranja aerodroma u Kruševcu.

Kako stoji u SMATSA-inom NOTAM-u, zvaničan naziv novog kragujevačkog aerodroma biće Aerodrom Kragujevac/MIND.

ICAO airport code još nije dodeljen, trenutno se označava sa LYXX. Aerodrom ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu 12/30 dužine 900 metara. Klasifikacija aerodroma obezbeđuje prihvat vazduhoplova težine do 6 tona. Biće odobren za VFR saobraćaj danju i noću. Dakle interesantno je da će Kragujevac već biti poseban po činjenici da mu aerodrom poseduje i noćni start.

Operater aerodroma je kompanija MIND Aviation d.o.o. koja posluje u okviru MIND Grupe. Kako je najavljeno u avgustu prošle godine, a kako je preneo portal Gradnja.rs, MIND ima u planu da u budućnosti izgradi asfaltnu pistu, dužine kilometar i po, toranj kontrole letenja, tri hangara, restoran i stanicu za snabdevanje gorivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: