Biz - B92.net

"Solarni paneli na mreži za 20 dana umesto godinu"

Beograd -- "Izmenama propisa stvoreni su uslovi da i građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: anatoliy_gleb/Shutterstock
Foto: anatoliy_gleb/Shutterstock

To je danas izjavila državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Kako je navela, umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za stavljanje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana.

Ona je rekla da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u našoj zemlji prvi put uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE).

Pojasnila je da to krajnji kupac koji ima pravo da priključi postrojenje koje koristi za potrebe sopstvene potrošnje, a da višak proizvodnje preda u distributivnu mrežu.

"Zakonom o korišćenju OIE i izmenama podzakonskih akata, procedura sticanja statusa kupca proizvođača bitno je pojednostavljena. Umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za stavljanje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana", rekla je Atanacković, navodi se u saopštenju.

Poručila je da će Ministarstvo zajedno sa energetskim subjektima nastaviti da radi na tome da se taj rok dodatno skrati do kraja godine, sa ciljem da se čitava procedura završi elektronski u roku od pet dana.

Ona je pojasnila da nakon postavljanja solarnih panela, licencirani inženjer pregleda instalacije i daje izjavu da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Zatim se, kaže Atanacković, građanin obraća snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa EPS snabdevanjem.

"Po zaključenju ugovora, snabdevač bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju d.o.o. o zaključenom ugovoru. U roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem", rekla je Atanacković i dodala da je rezultat pojednostavljene procedure 64 fizičkih i osmoro pravnih lica upisanih u registar kupaca-proizvođača do 4. jula, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,15 MW.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvođača bio još manji, pa je angažovana Svetska banka koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.