Biz - B92.net

Rudnik koji snabdeva pola Srbije: Kopa se najkvalitetniji ugalj FOTO

Rudnik mrkog uglja Štavalj, nadomak Sjenice, koji posluje u okviru JP Resavica, proizvodi najkvalitetniji, "ekološki ugalj" na teritoriji Srbije.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

To u razgovoru za Rinu navodi Mesko Turković, direktor rudnika uglja Štavalj.

Inače, u okviru JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" iz Resavice posluje devet rudnika.

"Kop je na Pešteru, na 1.000 metara nadmorske visine, na sjeničkom basenu, gde je do sada istraženo i overeno 245 miliona tona mrkog uglja. U pitanju je najveći rezervoar mrkog uglja mimo teritorije Kosova i Metohije", napominje Turković.

Skoro 20 megatona rude zlata: Dobijamo još jedan rudnik, Kanađani će kopati sedam godina

On objašnjava zašto je u pitanju "ekološki" i najispravniji ugalj, te navodi da je daleko ispred kvaliteta lignita koji se nalazi na Kosovu, u Kolubari, Kostolcu.

"Ekološki ugalj je zbog niskog procenta sumpora – 0,1 odsto i negde 8–11 odsto pepela. Kada se uzme u obzir činjenica da rudnik u Pljevljima eksploatiše ugalj sa blizu 30 odsto pepela i dva odsto sumpora, može se sa sigurnošću reći da je kod nas posredi ekološko gorivo", kaže Turković.

Što se tiče zaposlenog kadra, trenutno je zaposleno 420 ljudi, što po njegovom mišljenju nije dovoljno, te navodi da je prisutan konstantni nedostatak radne snage, kao i stalno otvoren konkurs za radnike.

Foto: RINA
Foto: RINA

Takođe, odatle se, uopšteno uzev, greju gradovi Zapadne Srbije, Čačak, Požega, Priboj, Bajina Bašta, Prijepolje, Užice...

Upitan kako je moguće da je u tom kraju praktično ugalj jeftiniji od drva, navodi da je cena drva 55 evra po metru kubnom, a tona uglja 6.262 dinara.

"Gledajući energetsku vrednost, jedna tona uglja zamenjuje tri kubna metra drva. Ali cenu određuje Vlada Srbije i ona nije menjana osam godina", objašnjava.

Rudnik "Štavalj" dobio je novi menadžment, od kojeg se očekuje da unapredi poslovanje.

"Tačno tako, imamo novo poslovodstvo, nadamo se da će krenuti jednim osveženjem. Ima obećanja da će biti ulaganja i da ćemo uz proširene kapacitete ići dalje još brže i kvalitetnije. U to ne sumnjamo", naglasio je.

Rudnici iz sistema "Resavice" bili su jako devastirani poslednjih desetak godina, a novi menadžment sa Sašom Spasićem na čelu ubrzano radi na popravljanju standarda rudara kao i svih drugih aspekata posla i uslova rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.