Vesti -

Rizičnija ulaganja sve atraktivnija

Beograd -- Nakon dve povoljne godine za štediše u Srbiji, 2011. donosi niže kamate, međutim, ulaganja sa nešto većim stepenom rizičnosti postaju atraktivnija.

Izvor: Beta
Podeli

Tekuća godina nosi i novu mogućnost ulagačima koji će, pored dinarskih državnih zapisa, moći da kupuju i državne zapise indeksirane u evrima.

Ponudu su proširili i investicioni fondovi koji prikupljena sredstva ulažu u inostranstvu, navodi portal Kamatica.com.

Kao prednosti dinarske štednje ubrojane su znatno viša kamatna stopa u odnosu na devizne uloge i neoporezive ostvarene kamate, dok je glavni nedostatak te štednje neizvestan kurs dinara prema evru.

Među vidovima ulaganja su i ona u penzione fondove koji su uprkos krizi 2009. i 2010. uvećali vrednost iznad prinosa dinarske štednje u poslovnim bankama. Kamatica preporučuje ulaganja u te fondove i tokom 2011. Sličan vid ulaganja je životno osiguranje koje, uz nešto niže prinose u odnosu na penzione fondove, ostavlja mogućnost da se u kraćem roku iskoristite prinosi na uložena sredstva.

Kod devizne štednje se ne očekuje da 2011. bude atraktivna kao prethodne dve, ali je Kamatica, s obzirom da je rizik kod devizne kao i kod dinarske štednje gotovo jednaki nuli, preporučuje ulagačima koji preferiraju nerizična ulaganja sa manjim prinosima.

Kada je o državnim zapisima reč, nakon što su prve emisije nosile kamatu od blizu 18 odsto, danas su prinosi na taj vid ulaganja oko 12 odsto i zato je atraktivnost dinarskih državnih zapisa smanjena.

U međuvremenu je država proširila ponudu državnim zapisima indeksiranim u evrima a tim Kamatice navodi da je to, iako je kamata slična kamati na deviznu štednju, sigurniji vid ulaganja jer je direktni dužnik Republika Srbija.

Kada je o ulaganju u akcije na Beogradskoj berzi reč, analitičari podsećaju da su u prvom kvartalu 2011. indeksi zabeležili rast od 20 odsto i navode da akcije javnih preduzeća podeljene građanima predstavljaju pravu "poslasticu" za trgovce akcijama.

U Kamatici ističu da ulaganje u hartije od vrednosti na Berzi treba posmatrati kao dugoročnu investiciju u kojoj ima prostora da se u periodima rasta cena akcija uzme ostvareni prinos na uloženi kapital.

Ulagačima u investicione fondove tim Kamatice preporučuje da prouče kretanje vrednosti investicionih jedinica u proteklim godinama i podseća da su se kao najotporniji na efekte krize pokazali fondovi očuvanja vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.